Absolutely Free Festival 2012 – programma aangevuld met oa. Dans Dans en Oh Burgundy

door Bart Somers

Negen nieuwe namen – de mensen van het Absolutely Free Festival in Genk geven het toe, ze houden van aardige alliteraties. Meteen is ook hun programmatie, op een ultrafijne pennentrek na, volledig afgerond. We stellen de nieuwe namen voor in de woorden van de organisatoren.

Uit de Schelde viste AFF de funky octopus Pomrad op. Mister P. drapeert elektronische experimenten (vocoders!) over moddervette 80’s beats ’n bleeps die doen denken aan het beste uit de zwartgeblakerde funk van weleer. Een internationale toekomst is zeker, aldus iedereen die het kan weten. Maar voor het zover is, komt Pomrad naar AFF voor een waanzinnige afterparty.

Ook over Dans Dans niets dan superlatieven aldus de verzamelde pers. Dit demonische verbond van drie topmuzikanten – Bert Dockx (Flying Horseman), Fred Jacques Lyenn (Mark Lanegan Band, Lyenn) en Steven Cassiers (Dez Mona) – slaat en zalft met een hitsige mix van jazz, garagerock, psychedelica en noise.

Voor fans van Ben Howard, Perfume Genius en Ellioth Smith wordt Oh Burgundy een absolute aanrader tijdens AFF. Max Colombie (Oscar & The Wolf) en Thomas Oosterlynck namen zopas hun eerste EP op in Londen, en worden nu al in binnen- en buitenland getipt als nieuwe fonkelende ster aan het indiefirmament.

Flukse Britse indierock komt er van The Dukes (met muzikanten van The Tellers, Meuris, Psycho 44 en Statue) en prachtig gearrangeerde indietronica van Elephants Elephants.

PHL Music stuurt op 4 augustus een legertje erg beloftevolle jonge artiesten naar de festivalwei aan C-Mine. Cashmere – nom de plume van Joris Biesmans – gaat helemaal loos met analoge synthtelevisies, met als resultaat heerlijk verknipte beats, repetitieve loops en verwrongen samples. Niet minder energiek zijn Fungus (een mix van gitaarloops, weirde elektronica, minimalistische grooves en feedbackende noise), The Plumps (prettig gestoorde 90’s-pop) en The Guru Guru (intens gierende gitaren, genadeloos meppende drums en uitzinnige zangkunsten).

Eerder loste AFF al namen als Wolf People (UK), Get Cape Wear Cape Fly (UK), The Bony King of Nowhere, Fence, Ian Pooley (D), Lefto en veel meer. Voor de volledige programmatie op 3 en 4 augustus neem een kijkje op www.kissmyaff.be of word vriendje op Facebook.

AFF zoekt gemotiveerde vrijwilligers

Wil jij de festivalsfeer opsnuiven van op de eerste rij? Word vrijwilliger op het Absolutely Free Festival. De organisatoren zoeken nog mensen op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus voor kassa, togen, security, ecoteam en backstage. Of steek je liever de handen uit de mouwen voor zwaarder werk? Dan ben jij de geknipte persoon voor de opbouw en afbraak tijdens de dagen voor en na het festival. Mail volgende info naar vrijwilligers@absolutelyfree.be: Welke taak of taken je graag wil uitvoeren, op welke dagen en uren kan het festival zéker op jou rekenen, naam + voornaam, adres, e-mail, gsm-nummer en geboortedatum. De mensen achter AFF nemen op hun beurt dan weer zo snel mogelijk contact met je op voor verdere afspraken.