Billy Bragg in mei live in Amsterdam (De Duif, 23.05) en Gent (Handelsbeurs, 25.05)

door Bart Somers

De Handelsbeurs uit Gent laat weten dat Billy Bragg de zaal op 25 mei zal vereren met een bezoekje. De Britse songwriter liet zich inspireren door de punk van The Clash en het engagement van Woody Guthrie en Bob Dylan. In de jaren ’80 was hij in het Engeland van Tatcher één van de stemmen van het socialisme met nummers als ‘A New England’, ‘The Milkman of Human Kindness’ en ‘The Man with the Iron Mask’. In 1991 scoorde hij opnieuw een hit met ‘Sexuality’. Net als Bob Dylan beheerst Billy Bragg de kunst om de tijdsgeest te vatten in een song zonder er zwaarmoedig bij te worden. Entertainment verzekerd.

Maar Bragg is meer dan muziek, hij is een rolmodel, onder meer in de strijd tegen extreem rechts waarbij hij vaak persoonlijk op de barricades staat. In 2010 weigerde hij dan weer belastingen te betalen uit protest tegen de uitbetaling van bonussen bij de Royal Bank of Schotland.

Paul Morley van The Guardian omschrijft Billy Bragg als a formidable, inquisitive and globetrotting combination of storyteller, historian, activist, father, enthusiast, pilgrim, entertainer, minstrel, humorist, rambler, sermoniser and scholar, he’s always got a point of view, a word of wisdom, a rigorous insight, a calming thought, an inspiring idea, a brilliant punchline, whatever it is I’m asking him about.

Op 25.05 speelt Billy Bragg live in de Handelsbeurs te Gent (info & tickets). Twee dagen eerder, op 23.05, speelt hij in De Duif te Amsterdam (org. Paradiso, info & tickets).

Billy Bragg website