Bruis Maastricht 2012 – festival maakt namen als School Is Cool en Ozark Henry bekend

door Bart Somers

Het hing al even in de lucht en er werd door de vaste bezoeker al hevig gespeculeerd. Wie komt er op Bruis? Maandag maakte Jan Smeets tijdens Pinkpop dan eindelijk de eerste namen van het Bruis festival bekend. Ozark Henry, School is Cool en Will and the People (recentelijk op Pinkpop) zijn de eersten die op het affiche van het festival pronken.

Bruis wordt op 8 en 9 september voor de zesde keer georganiseerd en is een initiatief van de Muziekgieterij. Het gratis festival, dat in 2007 voor het eerst plaatsvond, is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement voor jong en oud. De eerste edities vonden plaats op de Markt, maar tegenwoordig vindt het festival plaats op het sportterrein van de Tapijnkazerne.

Het is de intentie van Bruis om een festival neer te zetten waar lokale en nieuwe bands te ontdekken zijn, een mix te vinden is van bruisende culturen en waar ook de grotere en bekende bands te vinden zijn. Goede muziek, een positieve sfeer, lekker eten en een sfeervolle locatie vormen de ingrediënten voor een goede bodem om jong en oud en Maastrichtenaar en niet-Maastrichtenaar met elkaar te verbinden. De afgelopen vijf jaar bleek de organisatie dubbel en dwars in staat dit waar te maken en trokken gemiddeld 12.000 mensen naar Maastricht om het festival bij te wonen.

Bruis is inmiddels een begrip in Maastricht en omstreken en dat blijft niet onopgemerkt. Het festival mocht zich recent met trots de eigenaar van de allereerste “Jan Smeets-award’’ noemen. Een eervolle prijs, uitgereikt door popmuziek-guru Jan Smeets, waarmee een geldbedrag van 20.000 euro gepaard ging. Een prachtige bekroning op de inzet van de organisatie en de vele enthousiaste vrijwilligers die samen alles op alles zetten om in Maastricht een succesvol muziekfestival van de grond te krijgen. Met de aanwezigheid van zoveel talent en enthousiaste popliefhebbers in één stad kan Maastricht zich dus weer opmaken voor een onvergetelijke én bruisende editie van Bruis.

Meer informatie over de bands en het festival zijn te vinden op de website van Bruis. Nieuwe namen van de line-up zullen via de website en Facebook bekend worden gemaakt.

Bezoek ook de website van de Muziekgieterij, de zaal die heel het jaar door fijne concerten programmeert in Maastricht.