Cheatahs – Extended Plays te koop vanaf februari, live concerten in Nederland in december

door Jacky Ypzsilon

De up and coming indierockers van Cheatahs brengen op 4 februari 2013 een compilatie van hun twee eerder uitgebrachte EP’s uit op cd, download en limited 12” vinyl. De toepasselijke titel is ‘Extended Plays’. Ook speelt de groep volgende maand al twee shows in Nederland, op 1 december in De Nieuwe Anita in Amsterdam (info & tickets) en op 2 december op het Le Guess Who? festival in Utrecht (info & tickets). België komt voorlopig niet aan de beurt.

Hoewel Cheatahs gebaseerd zijn in Oost-Londen, is de band eigenlijk internationaal. Zo is James Wignall (gitaar, zang) Engels, Dean (bas en zang) is Amerikaans, Marc Raue (drums) is Duits en Nathan Hewitt (zang, gitaar) groeide op in Canada. De muzieksmaken van de bandleden liggen bijna net zo ver uit elkaar als hun geografische ligging – alles van Nirvana en Kevin Shields naar Neil Young en Mark Kozelek inspireert het geluid van de groep, terwijl ze eigenlijk in hetzelfde water vissen als The Vaccines, The Cribs, Cloud Nothings en Best Coast.

De ‘Coared EP’ kwam als eerste en werd voor ‘Extended Plays’ opnieuw gemixt. Bij de oorspronkelijke release van deze EP verklaarde NME: “by pushing the hooks and melodies to the fore and not just relying on the sound, this new quartet are elevating themselves to being one of the best”. Ook de als tweede uitgebrachte ‘Sans EP’ werd goed ontvangen, zo bekroonde The Fly magazine deze EP met de volledige 5 sterren. Het nummer ‘The Swan’, afkomstig van de EP, werd benoemd als “2012’s most addicitve guitar song”, aldus The Fly. Je kunt het nummer tijdelijk gratis beluisteren via deze link.

Tracklist
01. The Swan
02. SANS
03. Fountain Park
04. Flake
05. Coared
06. Ripper
07. Jacobi
08. Froshed

Cheatahs website

Album verdeeld door PIAS