David Byrne verwelkomt je in zijn huis op eerste single uit ‘American utopia’

door Pascal Vandenberghe

Met de shows die de Talking Heads-frontman vorige maand aankondigde, konden we al raden dat er nieuwe muziek op til was. De geruchten  werden vandaag concreet: met ‘American utopia’ brengt David Byrne 9 maart een nieuw album uit via Nonesuch. Het wordt zijn eerste soloplaat sinds ‘Grown backwards’, dat dit jaar alweer z’n veertiende verjaardag viert.

De credits voor deze nieuweling zijn ook niet min. Oneohtrix Point Never verklapte in een Reddit AMA al eens dat hij heeft samengewerkt met Byrne, we zullen daar dus snel het resultaat van te horen krijgen. Daarnaast zijn er ook andere opvallende medewerkers: Jam City, Jack Peñate, Doveman en last but not least Brian Eno, die – naast Sampha, TTY en meer – tevens heeft meegeschreven aan de eerste single ‘Everybody’s coming to my house’, hieronder te beluisteren.

De hiermee gepaarde wereldtoer houdt voor zover we nu weten het dichtst bij ons halt op Down The Rabbit Hole (info & tickets). Het zou om Byrnes meest ambitieuze show gaan sinds ‘Stop making sense’.