Deze muziek is vandaag nieuw op de streamingsdiensten

door Thomas Konings

Elke vrijdag verschijnen er weer een heleboel nieuwe albums en singles op de streamingsdiensten. Aangezien het niet altijd even makkelijk is om op de hoogte te blijven van nieuwe releases hebben we beslist om op drukke verschijningsdagen als vandaag een overzicht te bieden van materiaal dat onze lezers mogelijk kan interesseren. Verwacht geen waarde-oordelen, gewoon een droog maar handig lijstje met nieuwe muziek. Voorlopig houden we het hier bij Spotify-embeds (en SoundCloud- of Bandcamp-embeds waar mogelijk), moest er echt vraag zijn naar andere platformen dan houden we daar later rekening mee. Also, vergeef ons dat embeds de lay-out niet echt flatteren (#nieuwesitekomt).

Albums

Dirty Projectors brengen met ‘Dirty Projectors’ een achtste album vol experimentele indiepop uit. ‘Keep your name‘ en ‘Up in Hudson‘ waren Plonsjes van de week.

Xiu Xiu zijn na al die jaren nog steeds relevante avant-pop-grootheden. Het nieuwe ‘Forget’ is nu uit, op 23 mei speelt de band in het STUK.

De opvolger van het sterke ‘Nonagon infinity‘ (te vinden in onze eindejaarslijst) is er nu. De psychrockers zouden dit jaar nog vier andere albums uitbrengen.

De Grammy-winnende bassist Thundercat strikte onder meer Kendrick Lamar en Pharrell voor z’n 23-nummers tellende nieuwe plaat. Onlangs te spotten in onze Plonsjes, binnenkort te zien in de AB.

‘HNDRXX’ is het tweede album in twee weken tijd van Atlanta-rapper Future. Rihanna en The Weeknd zorgen voor bijdrages. ‘Draco’ uit ‘FUTURE’ stond vorige week in onze Plonsjes.

De Nieuwe Lichting-laureaten Rhinos Are People Too debuteren vandaag sterk met ‘Hello from the gutters’. Lees onze review.

Het geanticipeerde debuutalbum van grime-artiest Stormzy is er eindelijk. Binnen een paar maanden stelt hij het voor in de AB.

Het Fade To Mind-labelhoofd beïnvloedde sterk de richting die electronica de voorbije jaren uitging. Z’n eerste lp is nu uit.

De anonieme, gemaskerde Belgische sludgerockers van Briqueville brengen hun tweede album uit.

De frontman van The Antlers gaat solo. Binnenkort ook te checken in de Botanique.

Het zesde album van het geprezen indiepop-zevental Los Campesinos heet ‘Sick scenes’ en kan je nu beluisteren.

De rapper Oddisee heeft een nieuw album om voor te stellen in de AB.

Op hun vijfde album duiken de heren van Pissed Jeans weer in sludge, punk en noise.

Vagabon maakt indierock met zwarte invloeden op Father/Daughter Records. Check op ‘Infinite worlds’ waarom ze zo gehypet wordt. ‘The embers‘ en ‘Fear & force‘ stonden al in onze Plonsjes.

Children of Alice is een nieuwe band van ex-Broadcast-leden. Hun self-titled album komt uit op Warp.

Op ‘landmark’ van Hippo Campus hoor je vrolijke, toegankelijke indie voor fans van Vampire Weekend en Two Door Cinema Club. Check onze review hier.

Sega Bodega maakt ruwe, noisy en heel erg hedendaagse electronica. Z’n nieuwe ep is nu uit via Crazylegs. Check ‘CC’ in onze Plonsjes.

Half Waif is het synthpopproject van Nandi Rose Plunkett, ook bekend van haar werk bij Pinegrove.

Singles

De gloednieuwe (bizarre) combo van Calvin Harris, Frank Ocean en Migos is eindelijk te beluisteren. Arca dropt een tweede nummer uit z’n komende album, Tei Shi en Niki & the Dove lossen nieuwe popliedjes. Uit eigen land is er een nieuwe single van Recorders. Bonus voor de liefhebbers: een weinig origineel nieuw liedje van Enrique Iglesias.