Discovery: Cavegreen – Earth

door Jens Van Lathem

Bij Indiestyle dragen we het promoten van beloftevol talent hoog in het vaandel. Aangezien dit een belangrijk deel van ons mission statement is, willen we jullie nóg beter en sneller op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen in muziekland. Daarom introduceren we dagelijks een nieuwe band/artiest die laatst een fantastisch nummer uitbracht.

Aangezien Cavegreen op het moment van schrijven op Facebook 28 likes in hun mandje hebben liggen, en uw trouwe dienaar daar een van is, snappen jullie dat er niet veel meer op zit dan meteen met de deur in het huis van de songanalyse te vallen. Eerste single ‘Earth’ klinkt alsof een electronica-tovenaar aan de slag is gegaan met de ideeën van de bands die je vroeger op het new age-22tracks-kanaal vond. Golven lijkt daarbij het sleutelwoord te zijn. De sobere combinaties van vocalen, synths en drums lijken in mekaar over te vloeien en loodsen je moeiteloos doorheen de eerste vier minuten.

Daarna kondigt een relatief actievere beat aan dat ook de andere elementen van de song hun best zullen doen om zichzelf heruit te vinden. Die laatste twee minuten worden gekenmerkt door zo’n dadendrang dat het bijna makkelijk wordt om ‘Earth’ weg te zetten als het zoveelste synth- of dream pop nummer. Dat zou de song echter oneer aandoen. Ook tijdens het laatste deel wordt soberheid boven makkelijk scoren verkozen. De kunde om op een klein speelveld te variëren zonder eigenheid te verliezen, maakt van Cavegreen de verdiende ontdekking van de dag.

Stream debuut-ep ‘Journey of return’ via Bandcamp.

Cavegreen Facebook