Discovery: Delaweare

door Jens Van Lathem

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Delaweare.

In de Plonsjes van de week vroeg ik me onlangs af waarom we bij moderne elektronische muziek toch steeds weer aan dystopische beelden denken. Het antwoord ligt vaak nogal voor de hand: omdat de labels en artiesten vaak zelf die beschrijvingen meegeven en journalisten die gretig overnemen. Ook Delaweare, actief op Zoology Records, schetst zijn muziek in heel welomlijnde beelden.

De producer, die invloeden laat optekenen van Wim Mertens tot sci-fi soundtracks maar toch vooral aan de slag gaat met house, wil ‘Lava desires’ een futuristisch lavalandschap laten oproepen. Het borrelt en pruttelt inderdaad regelmatig op de drie nummers, en zeker wanneer je het werk naast een vorige ep legt besef je hoe welgekozen zijn of haar (Delaweare is compleet ongoogelbaar, probeer maar eens) typeringen eigenlijk zijn. ‘Endorphin’ uit 2013 heeft misschien onze endorfine-levels niet verhoogd zoals de muzikant beloofde, maar klinkt in ieder geval meer alsof hij ons iets aan het inspuiten is.

Om een lang verhaal kort te maken: we gaan al enkele dagen hard op Delaweare zijn discografie. Zijn werk is ruwer dan andere producers die zich laten inspireren door beeldtaal. Dat maakt het een des te interessantere zoektocht naar louterende geluiden en een des te intensere ervaring.