Discovery: Looks Like Mountains

door Thomas Konings

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Looks Like Mountains.

Ik heb jullie het genoegen om Looks Like Mountains voor te stellen, een band waarvan ik de laatste nieuwe plaat vannacht nog tot twee uur zitten luisteren omdat ik het niet over mijn hart kreeg om te stop-knop in te duwen. Speciale dank hiervoor gaat uit naar Balam Acab, die zelf onlangs nog het prachtige ‘Child death’ uitbracht en op Twitter superenthousiast berichtte over Looks Like Mountains.

Dus! Die laatste nieuwe plaat waarover ik het had, ‘quick! before we’re all dead’, heeft niet alleen een prachtige titel maar herbergt ook de fijnste soort bedroom pop. Je weet wel, een beetje schattig, een beetje experimenteel, klungelig van de charmantste soort en vooral ontzettend oprecht en belangeloos. En het werk is gevuld met kleine, korte liedjes, zoals je dat tegenwoordig wel vaker merkt. Maar zoals dat meestal het geval is, schuilt er ook hier een grote rijkdom in die nummers. Er is ‘hard drive’ met zang die meteen naar de keel grijpt terwijl engelenstemmetjes en psychedelische gitaren een hypnotiserend web spinnen, later komt ‘waiting to tell you’ dat fonkelende harmonieën en pijnlijk sfeertje creëert, terwijl ‘everything is ok’ alweer de diversiteit aan vocals toont met een Ezra Koenig-achtige croon over een meer chaotische instrumentatie. Maar, dit is dus niet Vampire Weekend, noch een andere band die al te perfecte muziek maakt. Dit is Looks Like Mountains, een groep bestaande uit twee jongens en een meisje die bewijst dat je geen label-geld, zotte pr of grote studio’s nodig hebt om prachtige muziek te maken, maar gewoon goede ideeën, durf en gevoelens.