Discovery: Nadia Khan – She slept here

door Jens Van Lathem

Bij Indiestyle dragen we het promoten van beloftevol talent hoog in het vaandel. Aangezien dit een belangrijk deel van ons mission statement is, willen we jullie nóg beter en sneller op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen in muziekland. Daarom introduceren we dagelijks een nieuwe band/artiest die laatst een fantastisch nummer uitbracht.

We blijven nog even hangen in de scene van Swim Platførm om je Nadia Khan voor te stellen. ‘She slept here’ is het sluitstuk van haar ep ‘Deep court’, een werk dat via het label videogamemusic op cassette verspreid wordt. Op de release worden vooral drones verkend, maar steeds met een kleine variatie die ons de oren doet spitsen. Opener ‘Middle elite’ valt bijvoorbeeld op met een terugkerende “woop!”, en de titelsong maakt gebruik van een bas die zo diep gaat dat hij je hartslag vastgrijpt en vijf minuten lang naar zijn pijpen doet dansen.

Enter dan ‘She slept here’, even repetitief en mediterend als een Colin Stetson, maar met zo’n grote terughoudendheid om te veel noten te gebruiken dat het er uiteindelijk nauwelijks meer van komt. Het stuk legt het verschil bloot tussen rustige en rustgevende muziek. Geen aanval op onze traanklieren met een nauwelijks hoorbare akoestische gitaar en fluisterstem, maar een monnik die zijn grindtuintje harkt en ons in een staat van catharsis brengt.