Discovery: Sampa The Great

door Jens Van Lathem

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Sampa The Great.

Voel je het al een beetje? We zijn begonnen met de muziek omdat nauwelijks in woorden uit te drukken valt hoe goed we Sampa The Great vinden. Haar ‘The great mixtape’ kan je gratis op Bandcamp downloaden en verdient ook een plekje in elke muziekbibliotheek. Sampa, uit Sydney/Zambia, combineert op dat album haar intrinsiek talent voor rap en spoken word met vette knipogen naar de recente en iets oudere zwarte muziekgeschiedenis. Klinkt je bekend in de oren? Kendrick Lamar misschien?

Ja, maar dan wel met een radicaal ander idee van hoe je de emancipatie en strijd tegen het establishment aanpakt. Luister maar naar ‘Revolution’. Met een verwijzing naar de muziek en het thema van Gil-Scott Heron plakt ze enkele toespraken en interviews met burgerrechtenhelden aan mekaar en maakt er een ritmisch schouwspel van. Ongetwijfeld niet omdat ze zelf niets te zeggen heeft, ongetwijfeld wel omdat niets meer revolutie schreeuwt dan stemmen tot nieuw leven wekken die al decennia prediken. Ook dat is de kracht van muziek.