Discovery: Swings

door Thomas Konings

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Swings.

Ondergetekende heeft het hier vast al een paar keer laten vallen, maar doet dat met een plezier nog een keer: we vermelden hier niet zomaar telkens het label van bands en artiesten, het is een gemakkelijke manier om zelf verder op ontdekkingstocht te gaan. De Discovery van de dag maakt bijvoorbeeld muziek bij Exploding In Sound Records, een opkomend platenfabriekje dat Speedy Ortiz, Krill (rip) en Porches tot haar alumni kan rekenen en verder veelbelovende bands als Pile, Palm en LVL UP op haar roster heeft.

Over naar de orde van de dag aka #bandcrush Swings dan. De jongens brengen heel binnenkort een debuutalbum uit – nu al bij The Fader te beluisteren – en je wil dat horen, omdat je bijvoorbeeld diep vanbinnen een peperkoekenhartje hebt dat slaat voor de super mooie, lichtjes psychedelische emo-rocksound van dit drietal. Het is heerlijk hoe de boys de al te toegankelijke paden vermijden en tegelijk nog zo’n prachtige en intimiderende muziek maken. De gitaren durven op langspeler ‘Sugarwater’ wel eens gekke capriolen uithalen, maar weten steeds hun warme klank te behouden; de drums kunnen hier en daar misschien eens hard overkomen, maar geven net die extra touch aan het geheel; en de vocals mogen dan weer niet altijd erg conventioneel zijn en soms in autotune baden, maar ze weten je altijd wel naar de arty liedjes van deze groep uit Washington D.C. te lokken. Hieronder hebben we de vooruitgeschoven single ‘Tiles’ als voorsmaakje ingesloten (klik dus zeker verder als dat je kan bekoren!), omdat de groep daarop de hele tijd uit de bocht lijkt te gaan, maar uiteindelijk een complexe, originele, doorleefde en dus perfecte single aflevert.