Épong begeeft zich tussen post-rock en jungle op merkwaardige debuutsingle ‘Schermjunkie’

door Thomas Konings

Vandaag mogen we je voorstellen aan een gloednieuwe naam binnen het vaderlandse muziekcircuit: épong. Da’s een multidisciplinaire artiest die weldra zijn debuut zal maken met een ep op het even nieuwe, veelbelovende label MONTAGE. De jonge producer kampt met insomnia en maakt muziek om z’n geest tot rust te laten komen. Fans van Oaktree en Avondlicht lezen best eventjes verder. We mailden épong ook een paar vraagjes om hem beter te leren kennen, check de Q&A hieronder.

Op de ep, simpelweg ‘MNTG001’ getiteld, worden een heleboel invloeden verwerkt tot een coherent geheel voor liefhebbers van moody electronica. ‘Tiktiktiktiktiktik’ symboliseert dag en nacht met ambient en beats om zo tot een schemernummer te komen, terwijl ‘Bosbompaard’ tussen het bekende en het onbekende zwalp met neo-klassieke invloeden en bizarre sonische patroontjes. ‘Fuk Me remix + einde 20-50-40-838’ duikt vervolgens in een epische techno-leegte tussen slaapkamer en dansvloer.

Wij delen vandaag in première het vierde en laatste nummer van ‘MNTG001’, ‘Schermjunkie’. Ook hier maakt épong een evenwichtsoefening en daarbij schuwt hij de risico’s niet. De song speelt met feeërieke post-rock en intense breaks en gaat zo op zoek naar de perfecte balans tussen luid en stil. Het is een geschikte afsluiter van de ep, omdat het nummer zowel een intense als een emotionele climax vormt voor een intrigerend werkstuk.

Op 24 juni komt de volledige ep uit via MONTAGE, een nieuw label annex collectief dat het extatische van clubmuziek probeert te herdefiniëren door met melodische, subversieve en spirituele ideeën op zoek te gaan naar emotie.

Hoe helpt muziek je met insomnia?

In mijn bed liggen standaard een ukelele en een gitaar, die me helpen om mijn gedachten te verzetten en me te kalmeren. Muziek is eigenlijk een uitlaatklep die ervoor zorgt dat ik mijn overtollige energie kwijt kan.

Hebben de titels speciale betekenissen?

Ik geef mijn nummers meestal niet meteen een naam met een betekenis als ik eraan werk, maar hoe vaker ik de titel lees hoe meer ik er aan gehecht raak. Uiteindelijk eindigen mijn nummers dus met titels die voor anderen weinig betekenis hebben, maar voor mij wel. Het gaat uiteindelijk toch om de muziek en niet de naam.

Hoe past deze ep binnen MONTAGE en waar staat MONTAGE voor?

Dit is een eerste stap voor MONTAGE, het begin van het experiment. MONTAGE is een label dat vertrekt uit een filmische fantasie. Het is een zoektocht naar de gevoeligheid van een documentairemontage in een muziekstuk.

Wat is je eigen relatie met clubmuziek?

Ik hou van de veelheid die er soms in te vinden is, de viering van een oergevoel, van een exces. Ik ga vooral naar optredens en heb niet echt een achtergrond in de elektronische muziek, maar ik denk wel dat electronica de toekomst voor muziek aan het worden is. Zelf ben ik vaak nog op zoek naar meer organische kwaliteiten in clubmuziek die instrumentale muziek wel bezit. Een soort directheid en tastbaarheid van de klank.