Exit Festival 2012 – tickets al te koop, busreizen vanuit België en Nederland

door Bart Somers

Van 12 tot en met 15 juli 2012 vindt voor de dertiende keer het EXIT Festival plaats. Locatie voor het festival is opnieuw het sprookjesachtige Petrovaradin Fort bij de Servische stad Novi Sad. Moeilijk bereikbaar denk je? Niet echt, het festival organiseert busreizen vanuit België en Nederland (info & tickets).

Naast de indrukwekkende locatie staat het festival bekend om haar geschiedenis en sociale betrokkenheid. EXIT begon in het jaar 2000 als studentenprotest tegen de toenmalige Servische president Milosevic. Deze protesten duurden meer dan honderd dagen en veel muzikanten kwamen hierbij optredens geven. Na het vertrek van Milosevic werd besloten de protesten jaarlijks te gedenken met een muziekfestival: het EXIT Festival.

In de jaren na Milosevic werd het EXIT Festival de plek voor Serviërs om in contact te komen met jongeren uit binnen- en buitenland. Tot recent konden veel Serviërs de Europese Unie niet in zonder visum en was het erg moeilijk een visum te verkrijgen. Daarom werden buitenlandse artiesten naar Novi Sad gehaald, waarna de buitenlandse bezoekers al snel volgden. Inmiddels is de visumplicht voor Serviërs in de Europese Unie opgeheven en zet EXIT zich vooral in voor saamhorigheid in de gehele Balkan-regio.

Uiteraard staat EXIT ook bekend om haar muzikale programma. In het verleden verzorgden onder andere Massive Attack, Iggy & The Stooges, The White Stripes, Fatboy Slim, Franz Ferdinand The Prodigy, Beastie Boys, Arctic Monkeys en populaire DJs als David Guetta, Richie Hawtin, Ricardo Villalobos, Adam Beyer, John Digweed en Laidback Luke optredens op het festival. Afgelopen zomer stonden onder meer Arcade Fire, Jamiroquai, Editors, Portishead, Pulp, Underworld, deadmau5, Paul Kalkbrenner, Steve Aoki, Beirut, Santigold, Fedde le Grand, Go Back To The Zoo, Kensington en De Staat op het programma.

Met haar laaggeprijsde festivaltickets is het EXIT Festival één van de festivals waar de bezoekers het meeste waar voor hun geld krijgen. De meer dan twintig podia staan opgesteld beneden aan de burchtheuvel en binnen de muren van het fort. Het programma begint elke dag om 18.00 uur en eindigt ‘s ochtends wanneer de warme Balkan-zon alweer volop schijnt. De Main Stage (capaciteit: 35.000) biedt tot 2 uur ‘s nachts grote live-acts en staat daarna in het teken van hiphop, dubstep en drum ‘n’ bass. De Dance Arena (capaciteit: 20.000), omgeven door imposante kasteelmuren, wordt door vele DJs geroemd als één van de mooiste podia waar zij ooit gespeeld hebben. De muziek, de mooie locatie, de warme Balkan-zon en de gastvrijheid van de Serviërs zorgen voor een geweldige festivalervaring. De camping is gevestigd op een kwartier lopen vanaf het festivalterrein.

Er zijn nog geen acts bekendgemaakt die zullen optreden op EXIT Festival 2012. De eerste namen worden wel nog verwacht in december.