Festival Danouter wordt energieproducent

door Bart Somers

Zoals ieder jaar zet Dranouter ook deze zomer heel wat acties op om de ecologische voetafdruk van het festival te verkleinen. Alles draait natuurlijk om de concerten van artiesten als Goran Bregovic, Bart Peeters of The Waterboys, en met de energie die deze concerten nodig hebben springen de organisatoren zeer zorgvuldig om. Maar Dranouter probeert niet enkel z’n verbruik te beperken, het festival zorgt dit jaar ook voor eigen stroomproductie.

Een windmolen te Dranouter
Sinds dinsdag (start opbouw terrein) tot en met het einde van de opkuis van de terreinen, zal groene stroom opgewekt worden met een windmolen. Deze molen zal in normale omstandigheden voldoende energie opwekken om alle stroomnood op te vangen die verbruikt wordt tijdens die opbouw en afbraak. De opgewekte stroom wordt 24/24 teruggevoerd naar het net, waar de organisatie ook stroom afhaalt tijdens de hele periode. Op deze manier wordt de voorbereidende periode van het festival en de afbraak nadien energieneutraal. De verplaatsbare windmolen is een realisatie van Decat Energy Technics uit Diksmuide.

Stroom uit organisch afval
Tijdens het festival worden de verschillende afvalstromen grondig en selectief gescheiden. Zo verzamelt Dranouter om en bij de 2 ton organisch afval. Hiermee kan afvalverwerker Vanheede Environmental Logistics ongeveer 1 MW elektriciteit produceren. 1 MW staat equivalent voor het jaarverbruik in 1 zuinige eengezinswoning.

Ook Glas, Papier&Karton, PMD en verpakkingsfolies worden afzonderlijk gescheiden om het aandeel restafval te beperken.

Energie uit restafval
Al proberen je als organisatie dan de afvalberg en vooral het aandeel restafval te beperken, dan nog moet je zoeken naar een optimale verwerking van dit restafval. 10 Ton afval zal verwerkt worden als hoogcalorisch afval. Vanuit deze afvalfractie zal Vanheede Alternative Fuel een soort ‘Pellets’ aanmaken, met een hoogcalorische waarde (23.000 KJ/kg) en een biomassagehalte van 40%. Deze Pellets worden ingezet als brandstof in industrie. Op die manier vermijden de organisatoren het gebruik van extra schaarse fossiele brandstoffen en dragen we bij tot een reductie van de CO2-emissie.

10 Ton hoogcalorisch afval realiseren een besparing van 16 ton CO2-uitstoot, wat equivalent is aan de jaarlijkse uitstoot van 8 gezinswagens of gelijk staat aan het aanplanten van 800 bomen per jaar. Met al deze toepassingen slaagt Dranouter er in om de impact van energie en afval grondig te reduceren en z’n ecologische voetafdruk drastisch te verminderen.

Ticketverkoop Dranouter
Wie begin augustus wil afzakken naar Dranouter Festival voor Seasick Steve, The Waterboys, Goran Bregovic with wedding and funeral band, Bart Peeters, Absynthe Minded, Sergent Garcia en nog veel meer kan nog tickets kopen in voorverkoop via www.festivaldranouter.be.