Garcia Goodbye – Horizon: Belgische band vindt geweldige manier om single te promoten

door Jacky Ypzsilon

Als bands een nieuwe single lanceren, dan bedoelen ze dat doorgaans niet letterlijk. De jongens van Garcia Goodbye namen echter de proef op de som. Hun nieuwe single met de toepasselijke naam ‘Horizon’ plaatsten ze op USB-sticks, die ze op hun beurt aan heliumballonnen bevestigden. In deze YouTube-videoclip kun je zien hoe enkele ballonnen vanuit hun thuisstad Vilvoorde aan een onwaarschijnlijk internationaal avontuur begonnen. Groot was de verbazing van de groep toen bleek dat er een USB-stick helemaal tot in Scandinavië gereisd was… én gevonden werd.

“We begrepen eerst niet wat we gevonden hadden”, aldus twee jongeren uit het Deense Sønderborg. “Op weg naar school vonden we de restanten van ballonnen met daaraan een USB-stick. Toen we die in onze computer plugden, beseften we wat de bedoeling was: op een originele manier nieuwe mensen bereiken. Wel het is hen gelukt”, aldus Emre (17).

Je hebt niet meer nodig dan een gek idee, veel wind en tonnen geluk. Op de USB-stick stond bovendien niet alleen muziek, maar ook de belofte dat de vinder van de ballon die het verst reisde, zich mocht verheugen op een bezoekje van Garcia Goodbye, ongeacht de afstand. Belofte maakt schuld. De bandleden zijn de auto ingedoken, hun ballon achterna gereisd, en hebben de vinders ter plaatse verrast. Een surreële ervaring, zo zeggen ze zelf.

Garcia Goodbye had onderzoek gedaan: het is niet ongewoon dat heliumballonnen trajecten van 1000 km of meer afleggen. Ze hebben vooral geluk gehad dat ze gevonden werden. Om de kans op succes te vergroten, hadden de spitsvondige Vilvoordenaars een hondertal USB sticks losgelaten op verschillende tijdstippen, daarvan zijn de meesten (nog) niet teruggevonden. Hun missie was sowieso geslaagd. Ze hebben hun koude voeten kunnen opwarmen aan dit warme verhaal van toeval en heel veel geluk. De groep hoopt dat er de komende dagen nog ballonnen gemeld worden. En dat mag deze keer ook in Zuid-Europa zijn.

Garcia Goodbye website

De nieuwe single ‘Horizon’ is vanaf 1 februari te koop via iTunes.