Happy Mondays live in Het Depot te Leuven op 3 december

door Bart Somers

Madchester is springlevend. The Stone Roses speelden op Pukkelpop, The Charlatans op de Lokerse Feesten, België heeft met Thin Line Men zijn lokale variant, en Happy Mondays zakken eind dit jaar af naar Het Depot te Leuven. De legendarische band zit ondertussen aan hun vierde reünie en is nu opnieuw in de originele bezetting op tour. Om even je geheugen op te frissen, dat zijn Shaun Ryder als zanger, broer Paul Ryder op bas, Gary Whelan op drums, Rowetta als achtergrondzangers, Mark Day op gitaar, Paul Davis op keyboard en Mark Berry ofte BEZ op de sambaballen en… als danser.

De Britse band startte in 1980 en had met dansbare rockgitaren als basis en met house en funk als invloeden al snel een eigen vernieuwend geluid te pakken. Eind jaren ’80 werden ze gekroond tot ‘the Kings of Madchester’, een muziekgenre dat zich toen ontwikkelde in Manchester en dat een mix van alternatieve rock, psychedelische rock en dance behelst. De Happy Mondays beleefden hun hoogtepunt in 1990 wanneer het derde album werd uitgebracht. ‘Pills ‘N’ Thrills And Bellyaches’ kreeg platinum in de UK. Daarna volgde hun eerste Amerikaanse tour. In die periode zei Paul McCartney: “I saw the Happy Mondays on TV, and they reminded me of the Beatles in their ‘Strawberry Fields’ phase”.

Ze besloten om op hun hoogtepunt te stoppen. Weliswaar voor een eerste keer. Want enkele splits en reünies, vaak met nieuwe bandleden, en enkele platen later, zijn ze nu dus klaar om nog eens het beste van zichzelf te geven in Het Depot. Drie december: uw niet te missen afspraak met de rockgeschiedenis.

Tickets en meer info via de website van Het Depot

Happy Mondays Facebook