Major bewijst op ‘Nothing will’ dat de betere emo ook in ons land springlevend is

door Thomas Konings

Vandaag komen de Kortrijkzanen en Gentenaars van Major met een eerste voorsmaakje van hun nieuwe ep ‘With so much open space’ naar buiten. ‘Nothing will’ is het veelbelovende nummer en kan je hieronder in première beluisteren. De rest van de ep volgt midden april, dan plant de band een release via Flood Records (BE) op vinyl, Beth Shalom Records (UK) op cd’s en Either/Or Records (USA) op digitale platformen.

Na het uitbrengen van hun debuut-ep ‘To the wall’ mocht Major al optreden in het voorprogramma van The Hotelier – niet zo heel verbazend als je ‘Nothing will’ checkt. Onze landgenoten gaan op zoek naar de betere combinatie van emo en indie. Dat is misschien geen makkelijke klus, maar wel een die ze met verve vervullen: op deze nieuwe single gaan een van de daken geschreeuwde oprechtheid hand in hand met krioelende weerhaakjes.

Poppunk die zich eerder kwetsbaar dan stoer opstelt, ‘t is iets dat we wel vaker tegenkomen in de huidige tweede golf van de emorevival. Toch toont Major dat het niet moet onderdoen voor buitenlandse scenegenoten, luister maar eens naar dat adembenemende tweede deel van ‘Nothing will’. “This heart disease is my life’s disease” klinkt het daarin, door Basil Canoo gezongen alsof z’n leven ervan afhangt. In werkelijkheid gaat de song over iemand uit de nabije omgeving van de band die opgroeide met een hartaandoening. Wanneer na die uitbarsting bijna al fluisterend afgesloten wordt, besef je: deze groep is best wel pro in het houden van een evenwicht.

Tracklist:
01. Recognise me
02. Go long, kid
03. Nothing will
04. Between Violet Street and where you live now

Major speelt op 21 maart in Hasselt, meer concertdata worden binnenkort aangekondigd.