Hier zijn 24 kakelverse namen voor Dour 2018

door Johan Baeten

Van 11 tot en met 15 juli verwelkomt Dour Festival naar goede gewoonte weer een heleboel gevestigde en opkomende namen uit alle uithoeken van het muzieklandschap. De festivalorganisatie kondigde voor de jaarwisseling al onder meer alt-J, Mura Masa, Ho99o9, Joey Bada$$, Nils Frahm en Tyler, the Creator aan. Vandaag mogen we daar een resem interessante acts aan toevoegen.

Zo zal de big-beatformatie The Chemical Brothers drie jaar na haar passage op Werchter ook de Waalse weiden van Dour doen beven. Het is de eerste keer dat het danceduo op het festival aantreedt. Over electronicaduo’s gesproken:  voor wie het magistrale Mount Kimbie afgelopen jaar miste op Pukkelpop of in de AB geldt Dour 2018 als een welgekomen (live)herkansing. Er zit meer lekkers in de electronische snoepzak die het festival ons voorschotelt: de Britse wonderboy Floating Points (live), beatleverancier van dienst Daphni, zuiderbuur Bas Bron alias Fatima Yamaha, futuristische doortrapper Cashmere Cat, Parijzenaars Polo & Pan en het opwindende project van clubgoden John Talabot en Axel Boman, oftewel – houd je vast – Talaboman. Voeg daar de Duitse Gründlichkeit van Modeselektor (dj-set), Pan-PotRecondit en Rødhåd aan toe, en je vraagt je ook dit jaar weer af wat er toch zo eigenaardig is aan dat Henegouws kraantjeswater.

Ook in 2018 tekenen enkele top dogs uit de hoogste hiphopdivisies present op Dour. Niemand minder dan Action BronsonDenzel Curry en Mick Jenkins sieren de affiche. En natuurlijk mag ook een dame als Princess Nokia niet ontbreken op een festival als Dour.

Voorts kunnen we de postrockers van Mogwai dit jaar niet enkel op Cactusfestival, maar ook op Dour aan het werk zien. Een andere interessante naam is die van industrial metal-pioneers Ministry. Ook gevestigde gitaargaragisten Thee Oh Shees, en de spannendste gitaaract van het moment, Shame, zakken naar ons land af. Moesten ook nog aan bod komen: de groovy funk-pop van Parcels, de negro-spiritualistische black metal van Zeal and Ardor, een superformatie uit de hardcore-punkwereld: Dead Cross, en de hedendaagse reggae van Protoje & the Indiggnation.

Op die manier dikt Dour haar line-up aan tot negenendertig acts. We zijn er dus nog lang niet. Meer tickets en info via de officiële website.