Indie Gloria: nieuw radioprogramma vanaf 6 oktober op Radio Scorpio

door Filip Van Der Elst

Vanaf zaterdag 6 oktober beginnen twee enthousiaste muziekliefhebbers op Radio Scorpio (in Leuven via 106 FM, buiten Leuven via www.radioscorpio.be) met een nieuw radioprogramma. Deze show van telkens één uur bevat het beste uit de bonte mengelmoes die soms wel eens – terecht of onterecht – wordt samengevat als indie. In dit programma hoor je muziek die te weinig aandacht krijgt op andere radiozenders, ook al bewijst het bruisende concert- en festivalcircuit in België dat er wel degelijk een publiek voor is.

De muziek in de playlist varieert van breekbare folk over dansbare electrorock tot rauwe Britpop. Met de term indie bedoelen de initiatiefnemers geenszins dat het muziek moet zijn die enkel goed wordt bevonden door hooguit vijf zelfverklaarde doch wereldvreemde cultuurkenners, en evenmin uitsluitend groepen die bij een onafhankelijk label huizen. Indie is geen allesomvattend concept, het is hier simpelweg een verzamelterm voor muziek waar in hun ogen nog een zekere passie achter schuilt. Muziek die fris klinkt, eclectisch en dansbaar; ofwel intens en die gevoelige snaren rakend, zonder belegen aan te voelen.

Je hoort nummers van onbekende bands, die op doorbreken staan of die (ten onrechte?) die doorbraak niet kunnen forceren, maar ook gloednieuw werk van de grotere groepen. De basisregel: bij Indie Gloria hoor je wat je niet op andere zenders kan horen. Het doel is om de lacunes op te vullen die de grote zenders in dit land bewust of onbewust ongevuld laten. Snelheid is van cruciaal belang, en het programma houdt continu de vinger aan de pols bij wat er leeft in deze genres. Daarvoor worden de relevante magazines, playlists en websites nauwlettend in de gaten gehouden.

Ook Indiestyle, intussen al vier jaar lang dé referentie in Vlaanderen als het over indie gaat, werkt mee aan dit programma. De samenwerking gaat van het promoten van elkaars programma en artikels tot een meer inhoudelijke cross-over. Door de krachten te bundelen hopen Indie Gloria en Indiestyle het muziekgenre dat we allen zo bewonderen meer in de spotlights te plaatsen.

Concreet
– Elke zaterdag tussen acht en negen: Indie Gloria op Radio Scorpio (106 FM in Leuven, www.radioscorpio.be daarbuiten)
– Volg Indie Gloria ook op Facebook en Twitter
– Vragen? Stuur gerust een mailtje naar indiegloria@gmail.com