IndieGloria – herbeluister de uitzending van 02.02 met singles van onder meer The Flaming Lips en Pulp

door Filip Van Der Elst

Er kwamen de laatste weken heel wat nieuwe albums uit en die kregen deze week een plaats in onze uitzending. Singles van onder andere Eels, Local Natives, The Flaming Lips en Courteeners trokken onze aandacht. Opmerkelijk is ook de promotiestunt van de Belgische band Garcia Goodbye, die hun single wel op een zeer originele manier internationaal verspreiden. Tot slot zijn ook nieuwe groepen als The Shades, The BlackWhite en The History of Apple Pie zeker ook het ontdekken waard.

De volledige uitzending kan je herbeluisteren op MixCloud.

De selectie van de week:

The Flaming Lips – Sun Blows Up Today

Onze prettig gestoorde vrienden van The Flaming Lips tonen zich weer, en hoe. Deze single kunnen we een terugkeer noemen naar hun euforische powerpop, waarmee ze ten tijde van singles als ‘The Yeah Yeah Yeah Song’ en ‘Do You Realize’ uitpakten. Maar dan in een driedubbele versnelling: ‘Sun Blows Up Today’ houdt er namelijk een verschroeiend tempo op na. De clip, tegelijkertijd experimenteel en hilarisch, is wel niets voor epileptiepatiënten. Hun nieuwe plaat ‘The Terror’ verschijnt in april, al zal deze song daar niet opstaan. Benieuwd wat Wayne Coyne en co nog voor ons in petto hebben.

The History of Apple Pie – Mallory

Een coole bandnaam, videoclips met een heuse seventies-vibe en een zomerse sound met sfeervolle refreinen: daarmee trek je onze aandacht. Hun geluid doet wat denken aan My Bloody Valentine, maar dan in een feel-good jasje. De lieflijke vrouwenstem en talrijke “ooh-ooh’s” spelen daar uiteraard een belangrijke rol in. Hun debuutalbum ‘Out Of View’ is nog maar een week oud, en deze single belooft veel goeds voor de rest.

The Shades – Circles

Misschien wel dé tip van de week. Nauwelijks bekend, maar slagen er met beperkte middelen in om een fantastische videoclip en – vooral – een formidabel nummer af te leveren. De leidende gitaarriff is even eenvoudig als betoverend, en de song bouwt langzaam maar zeker op naar het bloedmooie refrein.

The Courteeners – Lose Control

Tijd voor op-en-top Britpop: The Courteeners ken je waarschijnlijk vooral van de sterke single ‘Not Nineteen Forever’, die intussen toch al enkele jaren oud is. Nu proberen ze het nog eens met album nummer drie, ‘Anna’, dat sinds deze week in de rekken ligt. De invloed van geest- en generatiegenoten Editors en White Lies is makkelijk te horen. Groots en bombastisch zijn dus zeker mogelijke codewoorden.

Pulp – After You

Wie we daar hebben? Eind vorig jaar liet Jarvis Cocker van Pulp nog verstaan dat we ons niet meteen aan vers materiaal moesten verwachten, en stipt op Kerstdag lieten de ongekroonde koningen van de Britpop plots een nieuw nummer op de fans los. ‘After You’ is geproducet door James Murphy, ook wel bekend als de bezieler achter LCD Soundsystem. Het resultaat is een song waarin je de elektronica gewaar wordt en hoort. Een geslaagd experiment, want ‘After You’ voelt van begin tot eind zeer dansbaar aan.

IndieGloria is elke zaterdag tussen acht en negen ‘s avonds te beluisteren op 106 FM in Leuven of via de website van Radio Scorpio daarbuiten. Volg het programma zeker ook op Facebook. Heb je zelf suggesties of vragen voor het programma? Stuur dan gerust een mailtje naar indiegloria@gmail.com.