IndieGloria – herbeluister de uitzending van 12.01 met o.a. een interview met The Cribs en onze tips voor januari

door Filip Van Der Elst

Radioprogramma IndieGloria lag een tijdje stil door de winterstop, maar was dit weekend opnieuw van de partij. Enkele weken zonder uitzending betekent natuurlijk dat we wel wat schade in te halen hadden, en dus vuurden we voornamelijk spiksplinternieuwe muziek af op de luisteraars. Hieronder vind je alvast een selectie van de meest aanstekelijke nummers van afgelopen zaterdag. Je luisterde ook naar het interview dat we met The Cribs afnamen voor hun optreden in Het Depot in november 2012, en dat je volledig kan nalezen op deze link.
De volledige uitzending kan je herbeluisteren op Mixcloud.

The 1975 – Chocolate

We hebben The 1975 uit Manchester al eerder getipt, met het aanstekelijke ‘Sex’. Vorige week ging hun nieuwe single op BBC’s Radio 1 in premiere, en wat blijkt? Die is zowaar minstens even recht-in-de-roos dan hun vorig werk. ‘Chocolate’ klinkt swingend, hip en bewijst nu dat ze naast The Vaccines-achtige powerpop eveneens tot ritmische, Foals-esque melodieën in staat zijn. Het blijft nog altijd wachten op een volledig album van deze heren, maar als dat in de buurt komt van de songs die we al konden horen, dan mogen we er nog veel van verwachten.

Tall Ships – Hit the Floor

Nu we dan toch vergelijkingen met Foals trekken: deze Tall Ships hebben duidelijk eveneens genoeg naar Yannis Philippakis en zijn collega’s geluisterd. De repetitieve melodieën geven de indruk dat ze electro met rauwe gitaren maken, en de drummer lijkt er een sport van te maken om de handen continu in beweging te houden.

MNDR – Stay

2013 zou wel eens het jaar van de electropop kunnen worden: we konden eerder al kennismaken met het geweldige CHVRCHES, en MNDR (spreek uit: M-N-D-R of “mander”; in interviews geven ze toe het zelf niet goed te weten) is zeker meer dan alleen een copycat. We horen dezelfde warme, vrouwelijke stem, dezelfde bliepjes en beats, en bovenal: hetzelfde gevoel voor geniale refreinen. De zinsnede “Wish I could stay in love with you / we can blame it on the love that we’ve chosen, but right now, we can stay frozen” blijft al snel plakken, en maakt van ‘Stay’ een geweldige single om je op te peppen voor weekendavondjes.

Holy Esque – Rose

Schotse band die we in het vizier kregen toen ze The Raveonettes vergezelden als voorprogramma. Zorgen voor ijle en slepende gitaarlijnen in combinatie met een snedig drumwerk en een zanger die op de juiste momenten de juiste emotie weet te brengen. Zoeken de randjes op en doen dat met veel bravoure en gevoel voor melodie.

Bastille – Pompeii

Toch nog eens een groep die we al eerder in onze uitzending hebben gehad. Hun debuutalbum ‘Bad Blood’ komt eraan op vier maart, en we zullen het geweten hebben: eerdere singles als ‘Flaws’ en ‘Bad Blood’ gaven al de indruk dat deze band overloopt van het talent, en dit gloednieuwe visitekaartje bevestigt dat vermoeden alleen maar. De jongens van Bastille weten hoe funky een nummer dat gitaren en synthesizers combineert kan klinken, en grossieren in “larger-than-life” refreinen die ons alvast gemaakt lijken te zijn voor grote zalen en festivalweides. Vorige week gaven ze ook nog een gesmaakt optreden op het Eurosonic showcasefestival in Groningen. Een van onze tips voor 2013.

IndieGloria is elke zaterdag tussen acht en negen ‘s avonds te beluisteren op 106 FM in Leuven of via de website van Radio Scorpio daarbuiten. Volg het programma zeker ook op Facebook. Heb je zelf suggesties of vragen voor het programma? Stuur dan gerust een mailtje naar indiegloria@gmail.com.