Indiestyle presenteert: vakantieflirts 2015

door Thomas Konings

Elk jaar weer is de zomerhit, the song of the summer of, zoals wij het noemen, de vakantieflirt een veelbesproken ding. Dit jaar mengt Indiestyle zich in het debat en willen we met jullie op zoek gaan naar het seizoen dominerende nummer voor fijngevoelige liedjesluisteraars. Om die zoektocht wat gemakkelijker te maken, selecteerden wij alvast tien binnenlandse en tien buitenlandse songs die limonadefris of zeekraalzout proeven, het is nu aan jullie om in die twee categorieën een ultieme winnaar te kiezen. Bovendien maak je door te stemmen nog kans op een cd, een concertticket of een andere zonnige prijs uit onze trommel.

dtrh sfeer

Van onze favoriete Gentse concertorganisator Democrazy mogen we immers drie tickets uitdelen voor de aankomende shows van Hanni El Khatib, Binkbeats, Low Roar en Peter Broderick. Onze platenlabel-vrienden van Caroline trakteren dan weer op drie (3!) cd’s van Tame Impala – jawel ‘Currents’ – terwijl de mensen van Konkurrent (verdeler van onder meer Sub Pop, Jagjaguwar en zo veel meer) een lp van de nieuwe Unknown Mortal Orchestra en kersverse cd’s van Sun Kil Moon, Föllakzoid en The Soft Moon aanbieden. Alsof je bij V2 zelf nog niet genoeg kan winnen, verblijden ze via ons iemand met de aankomende, langverwachte langspeler van Ducktails en aan het front van de Belgische genomineerden maken Unday Records iemand gelukkig met een I will, I swear-ep en kan je een van de twee Soldier’s Heart-totebags uit onze prijzenpot winnen. Alsof dat alles nog niet zot genoeg is, ligt er ook nog drie maanden lidmaatschap van de geweldige concertpromoter slash -organisator slash magazine Subbacultcha! op iemand te wachten.

Overzichtelijker wordt dat:
– 3×1 ticket voor Hanni El Khatib in DOK
– 3×1 ticket voor Binkbeats in DOK
– 3×1 ticket voor Low Roar in DOK
– 3×1 ticket voor Peter Broderick in DOK
– 3 cd’s van Tame Impala’s ‘Currents’
– 1 LP van Unknown Mortal Orchestra’s ‘Multi-love’
– 1 cd van Föllakzoids ‘III’
– 1 cd van The Soft Moons ‘Deeper’
– 1 cd van Sun Kil Moons ‘Universal themes’
– 1 cd van Ducktails’ ‘St. Catherine’
– 1 ep van I will, I swears ‘Strings of gold’
– 2 totebags van Soldier’s Heart
– 3 maanden Subbacultcha!-lidmaatschap voor 1 persoon

Nu dat uitgeklaard is, gaan we over naar de voorstelling van de kandidaten. Jens Van Lathem, Iris Wyckmans en Thomas Konings leggen meteen ook even uit waarom elk liedje onontbeerlijk was tussen het lijstje Vakantieflirt-laureaten.

Internationaal

Jamie xx – I know there’s gonna be (good times) (ft. Young Thug en Popcaan)

Een echte zomerhit is polyvalenter dan een Zwitsers zakmes. Een echte zomerhit breekt grenzen tussen genres, verbindt verschillende publieken en klinkt uit de boxen van taxi’s, toko’s en tipi’s. Een echte zomerhit moet anno 2015 wel klinken als ‘I know there’s gonna be (good times)’. Het nummer implementeerde de Britse rave-roots in een wereld zonder grenzen; één waar pop, electronica, dancehall en hiphop niet alleen naast elkaar kunnen bestaan, maar zich ook met elkaar kunnen mengen. Een wereld ook waarin mainstream en underground niet meer bestaan en melancholie de voedingsbodem kan zijn van het meest zorgeloze en zonnige liedje.

Carly Rae Jepsen – Emotion

Begin maart voorspelden we al dat Carly Rae Jepsen de Taylor Swift van 2015 zou worden en vier maanden later lijkt dat nog het minste wat je over het ‘Call me maybe’-hitwonder kan zeggen. Na lenteliefde ‘I really like you’ verscheen meer popgoud in de vorm van bijvoorbeeld album-titelnummer ‘Emotion’. Jeppo heeft daarin alweer de onweerstaanbare combinatie gevonden tussen sloganeske zang die met een dikke knipoog overloopt van sentiment en onweerstaanbare Blood Orange-achtige funk die een gouden gloed over gummybeer-zachte zoetigheid werpt.

Years & Years – Shine (Danny L Harle remix)

Als we spreken over een echte banger, dan bedoelen we eentje die net als Danny L Harle zijn ‘Shine’-remix een regenboog over een stralend blauwe hemel kan toveren; een song die in drie minuten tijd verschillende keren aan een recordtempo accelereert en in tussentijd grossiert in smachtende strofes; een liedje dat bungeejumpen en parachutespringen degradeert tot adrenaline-arme ervaringen voor softies. Deze herwerking voegt daar dan nog eens het plezier van vernieuwing, uitgestorte harten en Oost-Europese dance aan toe: een combinatie die ons haast doet bezwijken van genot.

Neon Indian – Annie

Sommige songs kunnen je op enkele minuten een hele wereldreis doen maken of een spannende safaritocht laten ervaren. Andere liedjes hebben dan weer een groove die je minst mobiele nonkel de dansvloer op krijgt of na één beluistering onmiddellijk wekenlang door je nochtans zo overbevolkte hersenpan spookt. Echt uitzonderlijke nummers – let op: zo is er maar eentje per jaar – combineren het beste van beide werelden en geven je een verfrissende duik in een exotische plas vol kleurrijke creaturen. Enter ‘Annie’: het beste wat een gewezen chillwaver kan overkomen en de leukste psychedelische pop die een Mexicaanse siësta kon voortbrengen.

Ryley Walker – Primrose green

Met pastorale folk kan je natuurlijk altijd twee kanten op. Ofwel beeld je je de besneeuwde vlakten in, inclusief de occasionele rokende schouwsteen, ofwel beeld je je velden vol hoog gras en pastelkleurige bloemen in. ‘Primrose green’ valt ongetwijfeld in die laatste categorie, en niet enkel om de videoclip. Ryley Walker zingt over de liefde, de lente en vooral met je hoofd in een roes rondlopen. Een ode aan de hooikoorts dus.

London O’ Connor – Nobody hangs out anymore

London O’ Connor zit in het spectrum van sadcore-hiphop helemaal in de pophoek. Geen dystopische klanken dus, maar wel leuke melodietjes, waarboven London zaagt en klaagt over het leven. ‘Nobody hangs out anymore’ is een doodsimpele treurzang over de invloed van het digitale op het werkelijke, maar kan dankzij het refrein nog wel glimlachend meegezongen worden. Net die tegenstellingen maakt het nummer zomerflirtwaardig, al vermoeden we dat het bij een online crush zal blijven.

Beirut – No no no

De zomer is uiteraard de uitgelezen tijd voor fanfares, harmonieën en bellenmannen om zich met warme blazers van de ene kant van het dorp, doorheen stoffige straten, naar het andere te wurmen, op zoek naar een frisse pint bier. Ook Beirut, onze favoriete hofleverancier van dat soort hoempapa’s, heeft er weer zin in. ‘No no no’, “la la la”, het komt allemaal in pakketjes van drie en gaat nooit meer weg uit je hoofd.

Unknown Mortal Orchestra – Multi-love

Hittegolf in m’n hart. Laat mij vanavond naar je kamer komen. In duizend hete dromen. Heel zachtjes. Kreetjes. Lachjes. Enfin, Unknown Mortal Orchestra heeft een nummer/album geschreven over de kwalijke neveneffecten van een driehoeksverhouding, maar wij kunnen ons dankzij het catchy gehalte van ‘Multi-love’ enkel zomerse triootjes en sexy waterballongevechten inbeelden.

Hazel English – Never going home

Hazel English heeft voorlopig maar één nummer uit, staat op de persfoto tussen het rijpe graan verleidelijk te wezen en valt dus 100% binnen de categorie zomerflirt. Ook het thema van het lied gaat niet aan de warmte verloren: met je vriendjes uitgaan, en nooit meer terug naar huis komen. Of toch tot de zon begint op te komen en het ontbijt lonkt.

Tame Impala – ‘Cause I’m a man

Kevin Parker en co tonen zich van hun zwoelste kant in ‘’Cause I’m a man’. Een funky baslijn, dampende synths en luchtige vocalen maken dat dit nummer de komende maanden uit elke radio zou moeten knallen. Wie zei dat een zomerhit enkel een bonkend geheel van gehuppel en euforie kon zijn? Tame Impala zal wat ons betreft deze zomer het tegendeel bewijzen.

Internationaal

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Nationaal

Bazart – Tunnels

Een nieuwe, verkoelende wind blaast door de Nederlandstalige muziek dankzij Bazart, die met ‘Tunnels’ aantonen dat in het Engels zingen geen noodzakelijke voorwaarde is om een internationaal geluid te ambiëren. Het duistere elektronische geluid doet denken aan Warhola en Oscar & The Wolf en heeft evenveel potentieel om in diens voetsporen te treden. Zomerfestivals allerhande, u hebt misschien nog tijd om vooruit op je tijd te zijn.

Soldier’s Heart – Ears & eyes

De leden van Soldier’s Heart weten hoe ze een massa aan het dansen moeten krijgen, en dat zonder te grijpen naar dreunende beats die de grond doen daveren en je zo geen keuze laten. ‘Ears & eyes’ maakt daarentegen gebruik van een frisse gitaarmelodie en synths die zinderen als stijgende warme lucht boven een weg onder de snikhete zon. De dromerige maar krachtige vocals van Sylvie Kreusch maken het geheel compleet.

I will, I swear – Summer nights

I will, I swear mag hun eerste ep nu al geslaagd noemen. Na een populaire releaseshow en met twee sterke singles die terecht aandacht krijgen op zowel Studio Brussel als MNM. ‘Summer nights’ is een toonbeeld van hoe de band zijn sound verdiept heeft en klinkt melancholisch meeslepend. En de song heet ‘Summer nights’. Welke keuze hadden wij nog?

L’Or Du Commun – Les salles gosses

Net als de beste supermarkten zijn wij in juli al helemaal in back to school-modus, en dus kon ‘Les sales gosses’ van L’Or Du Commun, In Vlaanderen toch een beetje het best bewaarde Brusselse rapgeheim, niet ontbreken. Met agressieve raps maar zachtaardige samples fileren de ketjes enkele stereotiepe bankverslijters, van de suikerverslaafde over de wolf in schapenvacht tot de jonge, pragmatische zakenman.

Waar is Ken? – Badpak

‘Badpak’ van Waar is Ken? is in principe geen song, maar een handleiding om eender welke Belgische badplaats te overleven. Net wat je nodig hebt dus.

Eosmin – b l o n d e a n g e l 2016

De eerste single uit DRLR Records-producer Eosmin zijn debuutalbum ‘Petrichor’ klinkt als een zonnesteek-trip, een geïntoxiceerde ervaring aan het einde van een lange nacht en de wazige geometrische figuren die voor je pupillen verschijnen als je te lang in het zonlicht gekeken hebt. ‘b l o n d e a n g e l 2016’ is een geluid voor slowende robots op een synthetisch wit strand, alsook het spannendste wat de vaderlandse electronicawereld momenteel te bieden heeft.

Billie – Give me the knife

Is België eindelijk klaar om een eigen popster in haar armen te sluiten of is er eindelijk iemand opgedoken die geschikt is om die rol in te vullen? We vermoeden dat het een combinatie van de twee is. Billy heet onze hoop en haar ‘Give me the knife’ is een strak en sprankelend nummer met een scherp randje en een heerlijke militante beat. Hoewel er een donkere en mysterieuze sfeer over dit heerlijk hitje hangt, bruist deze jam extra hard.

Balthazar – Bunker (Vuurwerk endless summer remix)

Wat krijg je wanneer ‘s lands heetste electronica-band een stevige nieuwe Balthazar onder handen neemt? Een soundtrack voor zwoele nachten, een vakantieflirt die eeuwig mag blijven duren en het geluid van een rode zonsondergang die alles in lichterlaaie zet. Deze Vuurwerk endless summer remix pleit voor een zomer zonder einde, wij vragen op onze beurt dan weer om een extended versie van dit crispy late-night liedje die ons uren kan doen verliezen in haar verslingerende vibe.

Le Colisée – Les dieux fous

Dat een zomernummer niet per se de meest aanstekelijke hook of een meebrulbaar refrein moet hebben, bewijst David Nzeyimana AKA Le Colisée op zijn frisse laatste ep ‘Vie eternelle’. ‘Les dieux fous’ hangt met wolkjes aaneen en zweeft onder de afwisselend Frans- en Engelstalig zang op een gezapig maar ontspannend tempo heen en weer. Zo val je van de ene dromerige fonkeling in de andere, terwijl allerlei zoete geluiden al je oorhaartjes één voor één kietelen.

Shetahr – Woods of Africa

Vergeet Balthazar, vergeet Oscar and the Wolf en vergeet iedere andere Belgische band waarvan de traditionele media zegt dat ze weldra internationaal zullen doorbreken. Ons grootste muzikale exportproduct wordt crap wave, en Shetahr is een van de grootste talenten uit die scene. Met een accent die vele native speakers zal beetnemen, een tekst die op magistrale wijze een vervolg breidt aan het Gilgamesj-epos en een perfecte afstemming van de instrumentatie wordt ‘Woods of Africa’ minstens een even grote hit als ‘Uptown funk’. Zeg dat wij het gezegd hebben.


Nationaal

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...