Johnny Berlin – Hyber Nation: release nieuwe album op 27 februari

door Bart Somers

Johnny Berlin, de band die in 2008 hoge ogen gooide met het debuutalbum ‘Find What You Love and Let it Kill You’, brengt in februari 2012 haar langverwachte tweede album uit, ‘Hyber Nation’. De broers Paul (vocals) en Laurens Renner (gitaar, synths, vocals), Jean Letour (bas), Tom Downing (gitaar) en Janu Tirash (drums) bezingen al zuchtend de vervreemding en verveling die de huidige verstedelijkte en geautomatiseerde samenleving (‘Hyber Nation’) met zich meebrengt.

Met maar liefst drie singles haalde Johnny Berlin met hun debuutalbum voor het eerste een schare fans binnen. De drie singles ‘Four’, ‘Find What You Love and Let it Kill You’ en ‘Bender Parts’ haalden één voor één meer dan eens eervolle vermeldingen in de verschillende lijstjes: De Afrekening (10de), Humo (verschillende weken weken op 1) en Puur Belgisch op JIM. Ook in Nederland pikte 3FM Johnny Berlin op met een live-akoestische set. Eén van de hoogtepunten was zeker het optreden in Esch-sur-Alzette (Luxemburg) in het voorprogramma van The Kooks. En eind vorig jaar genoot een volgelopen Ancienne Belgique van Johnny Berlin als voorprogramma van Noah and The Whale. Live heeft Johnny Berlin een enorme drive en net genoeg haantjesgedrag, ongetemperd agressief, ingetogen en kwetsbaar tegelijk.

Johnny Berlin. Voor de broers Paul en Laurens Renner was het een sympathieke grootvader, berucht vanwege de eerste tempels van plezier op de Truiense Chaussée d’Amour. Johannes ‘Johnny’ Renner ontvluchtte de economische crisis en trok van Berlijn naar Sint-Truiden. Legendes over de beruchte pimp deden al snel de ronde aan de Highway of love. In tegenstelling tot grandpa Johnny zouden de Juniors graag de omgekeerde richting maken, geen economische maar een identiteitscrisis ontvluchtend.

Johnny Berlin website

Album verdeeld door PIAS