Les Nuits Secrètes van 3-5 augustus – gratis naar dEUS op 100 km van Brussel?

door Bart Somers

De kans is zeer groot dat je nog nooit van Les Nuits Secrètes hebt gehoord (what’s in a name). Dit festival dat al 10 jaar bestaat gaat door in Aulnoye-Aymeries, vlak over de Franse grens, van vrijdag 3 tot en met zondag 5 augustus.

Op het programma staan internationale namen als Donovan Frankenreiter, Battles, Baxter Dury, Charles Bradley, Steven Malkmus, Lee ‘Scratch’ Perry, The Congos en Max Romeo, maar ook Zita Swoon, dEUS en Great Mountain Fire uit Belgie of grote Franse namen als Orelsan en Camille, met daarnaast nog een reeks boeiende jonge en upcoming ontdekkingen.

Het festival beslaat 2 podia. Het hoofdpodium (waar dEUS speelt op zaterdag, cap 12000) is gratis. ‘Le Jardin’ (cap 3500), gelegen in een park, is betalend (12 euro als we het goed gelezen hebben). Daar kan je onder meer Zita Swoon, Battles en Baxter Dury zien. Aulnoye-Aymeries is heel dicht bij België en Nederland, op 35 km van Mons en minder dan 110 km van Brussel. Zowat even ver/dichtbij als Dour, met andere woorden.

Naast de twee eerder genoemde hoofdpodia zijn er ook kleine scènes in (verborgen) uithoekjes van het dorp, je stapt in een bus zonder te weten wat je gaat zien maar je belandt op een magische plek zoals een oud zwembad zonder water, een kerk etc. Dan zijn er nog tal van verrassingen en overal heerst er een feestelijke sfeer.

Het volledige programma per podium, info over tickets en verdere nuttige weetjes vind je hier

Alle namen:

Vrijdag 3 Augustus
THE MAMYS & THE PAPYS (Fr)
ORCHESTRA OF SPHERES (Nz)
ORELSAN (Fr)
DON RIMINI (Fr)
THE MINUTES (Irl)
ZITA SWOON GROUP (Be/Bf)
BAXTER DURY
BATTLES (Usa)

Zaterdag 4 Augustus
RADICAL SUCKERS (Fr)
THE MASONICS (Uk)
KLINK CLOCK (Fr)
DONAVON FRANKENREITER (Usa)
dEUS (Bel)
CLUB CHEVAL (Fr)
EWERT AND THE TWO DRAGONS (Ee)
CAMILLE (Fr)
SOCALLED (Qc)
STEPHEN MALKMUS & THE JICKS (Usa)

Zondag 5 Augustus
THE MAMYS & THE PAPYS (Fr)
THE MASONICS (Uk)
THE DUSTAPHONICS (Uk)
ZEBDA (Fr)
COLIN STETSON (Can)
CHARLES BRADLEY AND HIS EXTRAORDINAIRES (Usa)
THE CONGOS (Jam) / LEE SCRATCH PERRY (Jam) / MAX ROMEO (Jam)
GREAT MOUNTAIN FIRE (Be)