Lokerse Feesten 2012 – Programma aangevuld met tweede topper: New Order

door Bart Somers

We used to think that the day would never come (True Faith). Het geweldige, eigenzinnige, uiterst originele, zeer invloedrijke en succesvolle New Order speelt op vrijdag 10 augustus op de Grote Kaai. De Lokerse Feesten zetten na The Beach Boys dus een tweede absolute topper op het programma (info & tickets).

De band bepaalde als Joy Division het geluid (en beeld) van de new wave en post-punk, herrees na de dood van Ian Curtis als New Order en stond aan de wieg van de dance-rock fusie. Zonder hen geen Depeche Mode, Chemical Brothers, Moby, Editors of Soulwax. Kenmerkend voor hun eigenzinnigheid: ‘Blue Monday’ is nog steeds de bestverkochte 12” single aller tijden. Ze startten mid-jaren ’80 de befaamde Hacienda club, en lagen zo mee aan de basis van de acid- en rave cultuur (Laurent Garnier was huis-dj) en de Madchester-scene (The Stone Roses, Happy Mondays). De films ‘Control’ (over Ian Curtis en Joy Division) en ‘24hourpartypeople’ (over hun geniale Factory label), en hun singles-compilaties zijn verplicht voer voor elke muziekliefhebber.

Na een lange onderbreking beslisten ze eind vorig jaar opnieuw op te treden, dit keer zonder Peter Hook maar voor het eerst sinds 1993 met Gillian Gilbert. De 3 shows (in Brussel, Parijs en Londen) waren telkens op enkele minuten uitverkocht, en lieten een herboren groep zien die opnieuw met veel plezier op het podium staat en zowel New Order als Joy Division classics speelt. Deze zomer zijn ze headliner op o.m. Summersonic (Jap), Benicassim (Spa) en Bestival (UK).

De huidige line-up van de band: Bernard Sumner, Stephen Morris, Gillian Gilbert, Phil Cunningham, Tom Chapman. De ticketverkoop voor deze dag start onmiddellijk via www.lokersefeesten.be. Eerder werd reeds de komst van THE BEACH BOYS (di 7 aug) aangekondigd. Meer namen volgen binnenkort.

De 38e editie van de Lokerse Feesten vindt plaats van vrijdag 3 tot en met zondag 12 augustus 2012.

New Order website