Luc Waegeman verlaat Kinky Star

door Bart Somers

Jeugd & Muziekcentrum Kinky Star bestaat op 1 april 17 jaar, en verwierf onder meer bekendheid door talloze optredens tijdens de Gentse Feesten, de Kinky Star Radio Show, digitale releases op Kinky Star Records, het tienerproject JonGeduld, ‘K met de Kunst van Kinky’ waarin jonge street art-kunstenaars kleine exposities houden, en niet te vergeten de vele concerten (jaar in, jaar uit, +2500 sinds 1997) van zowel jonge lokale als internationale bands, bijna steevast gevolgd door dj-sets. Van bij de start in 1997 werkte Luc Waegeman (foto door Ilse Heip) naast vele andere soulmates vrijwillig binnen de organisatie, en profileerde hij zich steevast als een gedreven ambassadeur.

Vanaf 2005 werd er gewerkt met Vlaamse projectsubsidies en ontstond het muziekeducatieve luik met het tienerproject JonGeduld. Van 2011 tot 2013 werd Kinky Star zelfs structureel ondersteund voor 50.000 euro per jaar. Door schrapping van deze subsidies door Vlaamse minister van cultuur Schauvliege werd de Gentse club genoodzaakt met minder werknemers te werken en meer in te zetten op jonge vrijwilligers. De financiële situatie zorgde er voor dat interne hervormingen niet konden uitblijven. Ondertussen is de organisatie geëvolueerd naar een Jeugd & Muziekcentrum met een sterke vrijwilligersstructuur en werking en is ze lid geworden van Formaat vzw, de federatie voor Jeugdhuizen in Vlaanderen.

Nieuwe Kinky Star-avonturen komen er aan, ook zo voor stichter Luc Waegeman die vanaf 2014 z’n functies als programmator volledig overlaat aan de vrijwilligers van de Kinky Star-muziekredactie onder leiding van Pieter-Jan De Coen, en deze van Algemene Coördinator aan een nieuwe (nog te bepalen) beroepskracht. Deze accentverschuiving is voor Luc het goede moment om voor zichzelf ook nieuwe avonturen aan te gaan en de focus op z’n eigen muziekprojecten als Wagonman en Lee & the Lovedaddies te verhogen alsook andere nieuwe professionele uitdagingen in de muziekwereld aan te gaan. Hij zal verder enkel nog de follow up van het label doen en fungeren als erevoorzitter van de organisatie.

Website Kinky Star