Parkpop 2013 geeft Den Haag Nederlandse primeur – bands gezocht

door Jacky Ypzsilon

Het Haagse popfestival Parkpop lanceert in 2013 een nationale primeur met de komst van het internationale gerenommeerde talententraject Global Battle of the Bands. DUCOS Productions, de evenementenorganisatie achter onder meer Parkpop en Rotterdam Unlimited, haalt de legendarische bandcontest volgend jaar naar de popstad van Nederland, Music City The Hague. Daarmee maakt Global Battle of the Bands (GBOB) na jaren van afwezigheid z’n rentree op Nederlandse bodem in navolging van meer dan 37 deelnemende landen. Onder meer Parkpop zelf en het Bevrijdingsfestival Den Haag fungeren als gastheren van de talentenjacht der talentenjachten.

Wat is GBOB?
Global Battle of the Bands is een live muziekwedstrijd voor bands vanuit de hele wereld. De contest staat open voor zowel amateur- als professionele acts van alle muziekgenres en leeftijden. Sinds de oprichting in 2004 is GBOB uitgegroeid tot de grootste bandwedstrijd ter wereld en gaat ze verder waar diverse talentenjachten ophouden. Of zoals Bob Geldof zegt over GBOB: “GBOB is not a competition, it’s a movement”. Deelname aan GBOB geeft artiesten een enorme kickstart: de winnaar mag zich een jaar lang de beste band ter wereld noemen en wint naast een geldprijs van maar liefst 100.000 USD een platencontract bij een internationaal platenlabel. Daarnaast gaat de internationale winnaar op wereldtournee. Inmiddels nemen 37 landen deel aan GBOB en vanaf 2013 wordt Nederland daar aan toegevoegd.

GBOB in Nederland
GBOB is eenmaal eerder in Nederland georganiseerd (2005), maar dat werd door GBOB-oprichter Tore Lande zelf gedaan en bleek moeilijk zonder gedegen lokale partners. Die zijn nu wel gevonden in de vorm van organisator DUCOS Productions. DUCOS tekent jaarlijks voor de organisatie van het Haagse popfestival Parkpop en koppelt de bandcontest aan het evenement op 30 juni 2013 en het Bevrijdingsfestival Den Haag (5 mei 2013). Als popstad van Nederland is Den Haag een logische standplaats voor GBOB. Met de komst van GBOB krijgen Nederlandse bands de kans zich te profileren in de internationale muziekindustrie en gaat Nederlands copyright de grenzen over.

Deelnemen
Vanaf 2013 kunnen uitsluitend Nederlandse bands deelnemen aan GBOB Netherlands en de Nederlandse winnaar dingt mee naar de grote internationale finale naast de 37 overige internationale acts. Aanmelden kan vanaf begin 2013, meer informatie over GBOB Netherlands op www.parkpop.nl. De Global Battle of the Bands gaat verder waar veel andere talentenjachten in Nederland ophouden en biedt winnaars van muziekwedstrijden een kans op een internationale carrière. Zo krijgen de winnaars van onder meer de Grote Prijs van Nederland wildcards voor GBOB Netherlands. De internationale finale van GBOB vindt in 2013 plaats in Bangkok.

Meer informatie over Global Battle of The Bands is te vinden op www.gbob.com. GBOB Netherlands is te volgen via www.parkpop.nl en de Facebook- en Twitter-pagina’s van GBOB Netherlands.