Punch, Brothers, Punch: 06.03 – de tien beste nummers van de voorbije week

door Thomas Konings

Deze week betekende vooral de langverwachte terugkeer van Mitski, die bovendien allesbehalve teleurstelde met ‘Best American girl’. Wie deze week nog kon bekoren lees je hieronder. Deze week kozen Jens Van Lathem, Anthony Brynaert, Matthias Desmet en Thomas Konings de nummers.

MITSKI – BEST AMERICAN GIRL

Een mens kan maar zoveel goed nieuws tegelijkertijd verdragen. Deze week kregen we niet enkel een gloednieuwe Mitski-song te horen, maar kondigde de Amerikaanse ook een album aan én boekte de Ancienne Belgique haar voor een gratis show in Huis 23. ‘Your best American girl’ klinkt op het eerste gehoor misschien iets genuanceerder geproduceerd dan de songs die ons hart braken op ‘Bury me at makeout creek’. Het refrein en de melodie bouwen echter nog steeds op een muur van gitaren en synths die die ene gevoelige zenuw in je afgestompte ziel raakt. En horen jullie die tekst? Mitski combineert nog steeds de meest vreemde metaforen met de meest droge, gevatte opmerkingen over alle inconsequenties die het leven rijk is. Wij zitten in Brussel op de eerste rij. (JVL)

John Congleton and The Nighty Nite – Your temporary custodian

John Congleton kennen we de laatste jaren misschien vooral van zijn rol als producer bij onder andere St. Vincent, Swans, Strand of Oaks et cetera et cetera, maar hij speelde vroeger ook in het geweldige en extreem enge The Paper Chase. “I get a lot of e-mail that says, ‘Your music frightens my cat,'” zei de man ooit over z’n eigen output als die band. Nu is hij terug met The Nighty Nite, en hoewel de harde gitaren van vroeger zijn achterwege gelaten zijn er nog genoeg elementen in ‘Your temporary custodian’ om ons wakker te houden. (JVL)

Amnesia Scanner – AS Chingy

Het Duitse duo Amnesia Scanner slaagt erin een vorm van dystopische, atypische electronica te maken die we nergens aan kunnen linken. Bewerkte en enge vocals vormen de basis van ‘AS Chingy’ maar fungeren veel meer als een instrument dan als een typische vorm van zang. De Duitsers zoeken weer nadrukkelijk verwarring en gestructureerde chaos op en gebruiken daarvoor luide en extreme sonische schokken die als donderslagen de song een woest elan geven. Onder deze brutale laag muziek schuilt een fantastisch nummer, één die vooruitstrevend is en grote dingen voor de toekomst belooft. Dat het duo tekende bij Young Turks is een belangrijk teken aan de wand. (AB)

Iglooghost – Peanut Choker

Iglooghost’s ‘Peanut Choker’ opent heel loom en lichtvoetig maar transformeert al snel in een onnavolgbare weerkaatsing van bliepjes en geluiden. Hoewel de song alle kanten op stuit is de balans heel secuur en rechtlijnig. De Brainfeeder-artiest heeft een heel leuk heupwiegend internethitje gefabriceerd dat ons hoofd op hol doet slaan. Have fun. (AB)



Dinner – Cool as ice

Beenwarmers, plateauzolen en de pakdepoenshow, geef toe: de jaren tachtig waren één lange grap. Dinner weet dat. Maar de grootste grol is misschien nog, dat achter alle tongue in cheek ook nog verdraaid catchy nummers schuilgaan. Eén ding is zeker: de mensheid heeft meer Denen met een fake Duits accent nodig. (MD)

Johanna Warren ft. STONEHOLDER – Great lake

Met bezwerende zangen lokt Lorelei van dienst, Johanna Warren, ons bootje in haar zoete val. We worden bezweerd door de toverachtige vocalen, vergeten waar we mee bezig zijn en geven ons helemaal aan haar schoonheid over. Deze nimfen hebben een heerlijk donker randje. (MD)

Great Lake – Johanna Warren ft. STONEHOLDER from samantha shay // source material on Vimeo.

Star Parks – Theoretical girls

Theoretical girls is de gore, compromisloze no wave band rond Glenn Branca, die welgeteld één teringrauw singletje uitbracht. Daar heeft dit nummer absoluut niks mee te maken. Star Parks brengt nostalgische americana die, dankzij een mespuntje psychedelica, toch onze aandacht kan houden. Als je vinyltje van ‘Stories from Big Pink’ letterlijk kapot is gedraaid, weet je weer waarnaar geluisterd. (MD)

Pale Blue – Thirteen

Big Star is niet beroemd geworden door hun platenverkoop, die was er niet of nauwelijks, maar wel door de diepe invloed die ze hadden op talloze latere bands. ‘Thirteen’, één van de kroonjuweeltjes uit hun oeuvre, werd dan ook talloze keren gecoverd. Onder andere Elliott Smith, dEUS, Hole en Wilco waagden zich aan het legendarische nummer. Hoe nog omgaan met deze loodzware erfenis? Pale Blue heeft het antwoord gevonden: het nummer zo vertragen en uitrekken dat het onherkenbaar wordt gedeconstrueerd. Geniale zet of pretentieuze rommel? Oordeel zelf. (MD)



Fear of Men – Island

Het Britse Fear of Men kreeg met de vorige langspeler ‘Loom’ misschien niet de aandacht die het verdiende. Nu is de droom-popgroep terug met een nieuwe single ‘Island’ die voortborduurt op het geluid dat we intussen van haar gewoon zijn. De stem van Jessica Weiss blijft een verademing binnen een even lichte en prettige perfectie productie. Ze is de basis voor een nummer dat lieflijk, met een vleugje bitterzoet, eerlijk en fragiel bekoort, emotioneert en doet wegdromen. (TK)



WINNEN – In dreams or how happy I was u talked to me after two hours of thinking about something I could say

In dreams or how happy I was when WINNEN send us this demo and ‘In dreams or how happy I was u talked to me after twho hours of thinking about something I could say’ was the best thing ever (TK)