Pinkpop 2012 preview – The Hives en enkele andere goede redenen om zeker te gaan

door Wouter Jaques

Waarom zou je Pinkpop dit jaar overslaan? Met het oude recept van gevestigde waarden en nieuw talent maakt verveling geen kans. Tussen al het moois zocht Indiestyle enkele hele goede redenen waarom Pinkpop 2012 zo de moeite belooft te zijn.

Bruce Springsteen is één van de ultieme artiesten die je in je leven live moet beleefd hebben. Voor mensen die deze godheid reeds aanschouwden is er ‘Wrecking Ball’, het album waarop The Boss bewees nog steeds voor niemand bang te zijn. Dagtickets zijn uiteraard uitverkocht, je zal dus voor een weekendticket moeten gaan. Pinkpop is overigens Springsteens enige halte in de Benelux.

De vervaldatum van The Cure is nog lang niet bereikt: zowat alle grote Europese festivals staan opdringerig in de rij voor de new wavegrootmeesters. De tegendraadsheid van Robert Smith en de zijnen zal de jeugd nog decennia lang inspireren. Hun nominatie in de Rock And Roll Hall Of Fame is een logisch vervolg.

Hoe lang is het geleden dat we The Afghan Whigs op een podium konden bewonderen? Meer dan tien jaar geleden splitte de band, met een reeks wilde avonturen voor zanger Greg Dulli tot gevolg. De 90’s albumklassieker ‘Gentlemen’ bleef het laatste decennium groeien in zijn cultstatus. Wij zijn razend benieuwd hoe de door soul gevoede post-punk nog zal doordringen.

Dat je kwalitatief kan tekeergaan op The Hives, The Wombats of Blood Red Shoes hoeven we niet meer te vertellen. Ieder jaar opnieuw blijft dit gitaargeweld rijpen en overtuigender zijn publiek bespelen. Grunge, noise-rock, indie punk met wat vleugjes new wave, het zal nooit vervelen.

Bands als Moss, Racoon en Major Tom zeggen mensen buiten Nederland niet veel. Enkel de eerstgenoemde zal de komende maand een show in België geven. is dat niet verdomd weinig voor Nederlandse bands? Je kan het hen uiteraard niet kwalijk nemen, hoe zou je zelf zijn als de radiostations weigeren je op te nemen. Ga dat dus zien, Vlaamse jongens en meisjes, het gemak waarmee deze prachtbands je imponeren, is indrukwekkend.

Voor de hipsters onder ons is er keuze genoeg. Miike Snow en The Tings Tings brachten laatst niet hun beste album uit, maar de vorige live passages zijn niet uit ons geheugen te branden. Hevige elektronica en uiterst catchy beats, gebracht door de meest gedreven producers: wat moet er nog meer zijn?

De belangrijkste info op een rij:
Pinkpop 2012
Zaterdag 26 tot en met maandag 28 mei, Landgraaf, Nederland
Er is camping beschikbaar
Weekendtickets: EUR 160 – (excl. Reserveringskosten, incl. camping) via de website van het festival
Dagtickets: EUR 80 – (excl. reserveringskosten), maandag 28 mei uitverkocht