Première: Julien Tassin brengt rust in chaos met de avant-garde ambientjazz van ‘Electricity’

door Gilles Dierickx

Julien Tassin en oogkleppen? Al sinds de dag dat de kerel voor het eerst een gitaar opnam, gooide hij die af om ze nooit meer op te rapen. Nadat hij z’n jazzstudies aan het Brusselse conservatorium afrondde, wist hij zich meteen als eclectisch gitarist in de markt te zetten – zo speelde hij in The Crazy Moondog Band naast bassist Daniel Romeo en andere virtuozen als Eric Legnini, Christophe Panzani en Rosario Giuliani. Sinds 2015 tourt hij dan weer met z’n eigen jazztrio – samen met double bassist Nicolas Thys and drummer Dré Pallemaerts – en releasete via Igloo Records debuut ‘Sweet tension’ (2018). Een totaal ander spectrum zocht Julien tegelijk op met z’n neef Antoine Romeo, waarmee ie de hiphoppende noiseband Run Sofa vormt. Niet voor één gat te vangen voelde dus nooit meer als een understatement.

Intussen werkte Julien echter ook aan een soloproject, waarbij hij louter z’n gitaar exploreert. Iets bijzonders, want hij schreef die songs op slechts enkele maanden, om ze dan meteen te gaan inblikken en zo de juiste energie en spontaniteit te behouden. Voor die tracks hield hij vast aan een soort gestructureerd framework à la klassieke muziek maar liet improvisatie en experiment tegelijk ook continu primeren. Die eigenzinnige solonummers bundelt hij onder ‘Momentum’ – te verschijnen midden september – en dit ‘Electricity’ is daarbij een eerste single.

Juliens atmosferische gitaarspel – live ingespeeld tijdens de opname van de clip! – en bijna verhalende melodieën sleuren je mee in een soort grillig, melancholisch palet waar ook Bert Dockx, Marc Ribot en zelfs Nils Frahm zich graag bevinden: uitgepuurd en indringend en vol rake details. Een soundtrack voor de stad is ‘Electricity’ ook, en dan eigenlijk een waar je rust vindt in de chaos – net daarom speelt de clip zich op een rooftop af. Je herkent het hectische bewegen van alles onder je en de urbane chaos die eraan vasthangt, maar hoeft er geen deel van uit te maken.

De clip werd geregisseerd door Maël G. Lagadec from Eyes Make It en gefilmd in Molenbeek-Saint-Jean (rooftop) en Brussel centrum.