Pukkelpop 2012 – slachtoffers storm herdacht voor en tijdens festival

door Bart Somers

Naar aanleiding van de tragische gebeurtenissen die op 18 augustus 2011 op Pukkelpop plaatsvonden, plant de organisatie in nauw overleg met de nabestaanden van de overleden slachtoffers, Stad Hasselt en het ‘Steunfonds Slachtoffers Pukkelpopstorm’ een herdenkingsmoment op zondag 5 augustus om 14.00u op het festivalterrein van Kiewit. Naast burgemeester Hilde Claes en festivalorganisator Chokri Mahassine brengen ook familieleden en vrienden van enkele overleden slachtoffers een korte getuigenis.

Voor gepaste muzikale omkadering zorgen onder meer Pukkelpop Steunfondsvoorzitter Stijn Meuris, Glenn Claes en Mad About Mountains. De herdenking is toegankelijk voor iedereen en wordt in goede banen geleid door Pukkelpoppresentator Luc Janssen. Verschillende teams van psychologen en maatschappelijke assistenten staan in voor psychosociale ondersteuning.

Op zondag 5 augustus wordt er ook een monument onthuld voor iedereen die getroffen werd door de ramp. Op vraag van de nabestaanden van de overleden slachtoffers gebeurt dit eerst in intieme kring. Na de herdenking op het festivalterrein kan het monument vrij bezocht worden door alle aanwezigen. Het monument krijgt een permanente plaats in de buurt van het festivalterrein. Kunstenaar en Hasselaar Tom Vanuytrecht tekende voor het ontwerp. Ook tijdens en na Pukkelpop kunnen festivalgangers het monument doorlopend bezoeken.

Kunstenaar Tom Vanuytrecht: “Het concept voor het beeld komt rechtstreeks van de festivalweide zelf. Na het doornemen van ontelbare foto’s was er één ding dat er voor mij uitsprong en me bij bleef. Ik ben vertrokken vanuit de positie dat het beeld in de eerste plaats iets van Pukkelpop zelf was. Figuratief in uitvoering, maar abstract qua idee. Het beeld denkt aan het verleden, maar kijkt vooral naar de toekomst.”

Burgemeester Hilde Claes: “We zijn bijna een jaar verder, maar voor de ouders, familie en vrienden van de overleden slachtoffers is het leven eigenlijk blijven stilstaan. Voor vele festivalgangers en vooral de mensen die zwaargekwetst werden, is het afgelopen jaar erg moeilijk geweest. We hopen dat deze herdenking en het monument voor hen, maar ook voor alle andere mensen, een beetje steun en hoop kunnen bieden.”

Organisator Chokri Mahassine: “Net zoals met de herdenking op 5 augustus zullen ook tijdens de festivaldagen teams van psychologen en maatschappelijk assistenten discreet aanwezig zijn op de verschillende terreinen. Festivalgangers die het moeilijk hebben, kunnen onder meer terecht in de EHBO-posten van het Vlaamse Kruis. Op het festivalterrein komt er ook een speciale ontmoetingsplek waar iedereen die er behoefte aan heeft rustig kan zitten, ervaringen uitwisselen met andere festivalgangers of even op verhaal komen bij één van de medewerkers van de ondersteunende psychosociale diensten.”

Op donderdag 16 augustus spelen Clouds On Elektricity, de band van overleden Pukkelpopslachtoffer Marlo Ghys, na Glenn Claes die in de Wablief?! opent met een korte hommage aan alle Pukkelpopslachtoffers.

Op zaterdag 18 augustus opent Jef Neve in de Wablief?! en kunnen de festivalgangers in avant-première kennis maken met zijn nieuwe album ‘Sons Of The New World’. Alle composities zijn gebaseerd op maatschappelijke thema’s. Het stuk ‘Zuurstof’ werd door Jef Neve gecomponeerd naar aanleiding van wat er vorig jaar op Pukkelpop is gebeurd. Jef Neve wil hiermee een vorm van hoop uitstralen. Of zoals hij zelf stelt: “Een naïef positivisme dat het goede in de mens kan aangesproken worden op een moment dat alles zwart wordt.”

Organisator Chokri Mahassine: “We zijn trots op de komst van Jef Neve. Dat zo’n vreselijke tragedie zoiets mooi als ‘Zuurstof’ kan voortbrengen, daar putten wij kracht uit. Bij mijn weten is het trouwens nog nooit eerder gebeurd dat eenzelfde artiest in hetzelfde weekend op Pukkelpop en Jazz Middelheim op het podium staat. Het bevestigt gewoon wat voor een unieke persoon en veelzijdige artiest Jef Neve is.”

Op zaterdag 18 augustus wordt er omstreeks 18.10u op alle terreinen en alle podia 1 minuut stilte gehouden.

Pukkelpop is op donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus 2012. Er zijn nog tickets beschikbaar voor donderdag en vrijdag.