Pukkelpop 2013 – onze tien tips

door Tiffany Devos

Wat we zo leuk vinden aan Pukkelpop is zijn gevarieerde programmering. Naast de publiekslokkende headliners, staan er heel wat opkomende artiesten die misschien later op dat grote podium terecht zullen komen. We hoeven je vast niet meer te vertellen dat je tussen 15 en 17 augustus top indie acts als Bat For Lashes, Foals of de zusjes van Haim niet links mag laten liggen, dus selecteerden wij een aantal onmisbare opkomende acts.

Donderdag

Charli XCX

Op donderdag staan er heel wat toekomstige popsterren geprogrammeerd, met op kop Charli XCX. Haar donkere popgeluid veroverde al heel wat voorprogramma’s (o.a. Santigold, Coldplay, Marina & The Diamonds, Ellie Goulding), maar met een album onder de arm is het her time to shine.

Luister naar ‘You (Ha Ha Ha)’

Voor fans van: Marina & The Diamonds, Ellie Goulding, Little Boots

Dance Hall, 14:10 – 14:55

Kate Boy

Ook de Zweedse pop is van de partij. Vanuit Stockholm maken een drietal muzikanten electropop met een frontvrouw die de Australische touch toevoegt. Kate Boy is volgens Billboard de beste nieuwe live act voor deze zomer, tijd dus om dat zelf te gaan checken.

Luister naar ‘Northern Lights’

Voor fans van: Fever Ray, The Knife (ten tijde van Silent Shout)

Castello, 18:05 – 18:45

AlunaGeorge
Het derde popsnoepje die dag komt van het Londense duo AlunaGeorge. Ze werden tweede in BBC’s sound of 2013 lijstje en voorlopig is de band vooral bekend door hun samenwerking met Disclosure voor de hit ‘White Noise’. Hun eigen R&B geïnfecteerde songs mogen er echter ook zijn.

Luister naar ‘Attracting Flies’

Voor fans van: Sugababes, Destiny’s Child.

Dance Hall, 18:45 – 19:30

Vrijdag
Skaters
Wie op vrijdag tijdig op de weide staat, begeeft zich liefst naar de Club voor wat gitaarwerk. Het wordt gegarandeerd dansen op ‘I Wanna Dance (But I Don’t Know How)’ van de New Yorkse groep Skaters met leden van The Dead Trees en Dirty Pretty Things.

Luister naar ‘I Wanna Dance (But I Don’t Know How)’

Voor fans van: Wavves, The Strokes

Club, 11:50 – 12:25

In The Valley Below
Voor wie het liever wat rustiger aan doet op dat uur van de dag speelt tegelijk In The Valley Below in de Castello. Het man/vrouw-duo duetteert boven golven van synths en schurende gitaren.

Luister naar ‘Hymnal’

Voor fans van: Still Corners, Chromatics

Castello, 11:50 – 12:30

Cloud Boat
De jongens van Cloud Boat zijn dan weer jeugdvrienden van James Blake. Waarschijnlijk zijn ze opgegroeid met dezelfde invloeden, want ook bij dit duo vind je de nadruk op de stem en een subtiele begeleiding.

Luister naar ‘Youthern’

Voor fans van: James Blake, Godspeed You! Black Emperor, Mount Kimbie

Castello, 13:10 – 13:50

Chvrches
Even later in de Marquee staat een echt onmisbare act. Chvrches werd vijfde in de sound of 2013 lijst van BBC en bewijst dat dit terecht was door electropop te brengen zoals het moet. Lievelingen van de blogwereld zijn ze al, nu is het aan hen om op Pukkelpop ook het grote publiek in te pakken.

Luister naar ‘Recover’

Voor fans van: Sir Sly, The Knife, Sleigh Bells

Marquee, 17:20 – 18:05

Zaterdag

S O H N
Op zaterdag brengt de in Wenen residerende Londense producer S O H N zijn drummachines, subtiele synths en zachte zang mee naar Kiewit. Om de laatste en zwaarste dag op het gemak te openen kan dat tellen.

Luister naar ‘The Wheel’

Voor fans van: Fyfe, London Grammar

Castello, 13:45 – 14:25

Jagwar Ma
Jagwar Ma bracht dit jaar een eclectisch en verwachtingen overstijgend debuut uit. Als voorprogramma van Foals zullen ze vast veel geleerd hebben over podiumprésence. Dat belooft dus voor een indie dance feestje in de Castello op zaterdag.

Luister naar ‘The Throw’

Voor fans van: Foals, Django Django

Castello, 15:10 – 15:50

Deap Vally
Het stevigste houden we voor laatst, en komt dan nog eens van twee meiden. Met enkel gitaar, zang en drum brengt Deap Vally noisy bluesrock. De twee Canadezen brengen vooral lawaai, maar dan goed lawaai.

Luister naar ‘Gonna Make My Own Money’

Voor fans van: The White Stripes, The Dead Weather, The Black Keys

Club, 16:25 -17:05

De opgegeven timings zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Bezoek www.pukkelpop.be of download de Pukkelpop-app in de daartoe bestemde stores voor real time-informatie.