Punch, Brothers, Punch: 17.08 – de tien beste nummers van de voorbije week, met o.a. twee keer Cold Specks en Jessie Ware

door Thomas Konings

Kom je thuis van Pukkelpop en heb je geen benul van welke singles er nog allemaal uitgebracht zijn deze week? Of vind je ‘t moeilijk om die constante stroom aan nieuwe muziek bij te houden? Wel dan hebben wij hier voor een selectie van de tien beste songs van de voorbije week.

Kindness – World restart (Feat. Kelela & Ade)

Instant-fans van Kindness werden we met de release van zijn debuut ‘World, you need a change of mind’. Dit funky ‘World restart’ doet uitschijnen dat we de nieuwe getiteld ‘Otherness’ minstens even goed zullen vinden. Daarvoor heeft het alias van Adam Bainbridge de aangekondigde samenwerkingen zelfs niet nodig. Dit wil echter niet zeggen dat elke muziekgek niet zal smullen van de combinaties met onder andere Robyn, Blood Orange en Kelela. (TD)

She Keeps Bees – Owl (Feat. Sharon Van Etten)

Op het nieuwe album van het Brooklynse duo She Keeps Bees valt de stem uit de duizend van Sharon Van Etten maar liefst twee maal te bewonderen in de achtergrond. Het eerste nummer ‘Is what it is’ was eerder al te horen in deze rubriek, dus is het aan jullie om nu ook ‘Owl’ te ontdekken. Eerlijk gezegd weten we niet welk van de twee we beter vinden. Both great! (TD)

Blonde Redhead – The one I love

Dit delicate liedje van Blonde Redhead, dat met ontroerend mooie haken en ogen aan elkaar hangt, bewijst weer eens dat de boutade “less is more” soms tonnen waarheid bevat. Wat geduldig wordt opgebouwd wordt met evenveel gevoelige precisie afgebroken. (MD)

Tweedy – Flowering

Met veel gevoel voor samenspel en slechts nonchalant lijkende timing, bewijst dit nummer dat het samenwerken met zoon Spencer voor Wilco-opperhoofd Jeff Tweedy tot nieuwe, vruchtbare resultaten leidt. Bij deze heeft u dus het zoveelste bewijs dat hun nieuwe album ‘Sukierae’ wel eens de moeite zou kunnen zijn. (MD)

ILoveMakonnen – Tuesday (feat. Drake)

We zijn hier al een tijdje in de ban van de opkomende rapper ILoveMakonnen. ‘Down4SoLong’ haalde eerder deze rubriek net niet, de ‘Day2day’-remix met Tunji Ige en Michael Christmas kreeg hier vorige week dan weer wel een plekje. De goede nummers en de gepaard gaande groeiende aandacht voor het fenomeen zijn ook Drake niet ontgaan en dus sprong hij op de Atlanta-rapper zijn meest bekende song, ‘Club going up on a tuesday’. Erg veel voegt de Degrassi-ster zijn bijdrage niet toe, maar het is fijn om samen met steeds meer mensen in de ban te zijn van Makonnen zijn meme-achtige hiphop, denk Lil B, en de anthemtekst luidkeels mee te kunnen schreeuwen. (TK)

Jessie Ware – Say you love me

Ondergetekende snapt geen snars van de hele hype rond Ed Sheeran, maar geeft met veel plezier toe dat de singer-songwriter ongelooflijk werk geleverd heeft voor Jessie Ware. De Brit schreef namelijk mee aan ‘Say you love me’, het nieuwe nummer van de getalenteerde zangeres. De sound hier hier is buitengewoon dramatisch en excessief bombastisch, maar wordt op een briljante en bovenal geloofwaardige wijze verpakt in een larger-than-life-ballet die hitparadegewijs ‘Wildest moments’ in haar zak kan steken. Hoogtepunt is natuurlijk het gospelstuk waarin de Britse bijgestaan wordt door een heus koor en de diva zelf haar slimste trucjes en meest pronkerige stem bovenhaalt. Op deze manier lijkt ‘Tough love’ een kandidaat-popalbum van het jaar te worden. (TK)

Cold Specks – Old knives & A broken memory

‘Neuroplasticity’, het nieuwe album van Cold Specks, zal samenwerkingen opleveren met zowel Michael Gira van Swans als het jazzwonderkind Ambrose Akinmusire. Deze week kregen we twee nummers op ons bord met die laatste trompettist. De zangeres klinkt als vanouds als de verpersoonlijking van soulvolle wanhoop en krijgt op ‘Old knives’ helemaal op het einde de hulp van Akinmusire om de song compleet de verdoemenis in te leiden. ‘A broken memory’ is dan weer een vraag- en antwoordspel tussen de twee hoofdrolspelers. (JVL)

Wallace Vanborn – Supply and the damned

Donderdag mochten ze de Main Stage op Pukkelpop openen, en daar gaven ze al enkele nieuwe nummers vrij. Zo ook deze eerste single uit het binnenkort te verschijnen ‘The orb we absord’. De klassieke Pletwallace-elementen zijn terug aanwezig: een riff die even moet bezinken, de heerlijke brul van Ian Clement en een belachelijk strakke ritmesectie. De woestijn heeft zijn werk gedaan. (FT)

Cymbals Eat Guitars – Child bride

Het is nog even wachten tot de derde van dit New Yorks kabaalcollectief in de betere platenzaak ligt, maar deze week kon je het kleinood al volledig voorbeluisteren op de site van NPR. Mooi in het midden van de plaat hoorden we ‘Child bride’, dat een nieuwe, kalmere kant van de band toont. Zeer geslaagd zeggen wij, maar controleer het vooral zelf. (FT)