Rock Werchter 2013: onze tien tips

door Filip Van Der Elst

Wanneer we ons beginnen afvragen waar we in godsnaam ons idiote hoedje, zonnecrème of eerder poncho hebben gelaten, dan is het duidelijk: de festivalzomer komt eraan. Op een weide in Vlaams-Brabant staan opnieuw drie podia en tachtig bands klaar om je vier dagen lang te trakteren op het beste van de muziekscène anno 2013. De affiche staat boordevol hedendaagse helden en toekomstige toppers. We trappen open deuren in als we zeggen dat je toch maar beter naar The National, Blur en Editors gaat kijken, dus hieronder vind je onze selectie van tien acts die wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen.

Donderdag

Fidlar
De naam staat voor “fuck it dog, life’s a risk”, en wist zo al onze sympathie te winnen nog voor we ook maar één noot gehoord hadden. Ze brengen amusante rammelrock die al eens behoorlijk stevig durft te zijn, en zo ben je gegarandeerd wakker geschud.
Luister naar: Cheap Beer
Klub C, 14u-14u30

Palma Violets
En dat energieke feestje kan gewoon doorgaan met de groep die in Engeland niet voor niets naam en faam heeft gemaakt met hun livereputatie. Iedereen die er een tijd geleden in Gent bij was, kan het beamen: Palma Violets staan garant voor een feest. Kijk er niet vreemd van op als er plots twintig man op het podium staat en er met instrumenten gegooid wordt. We raden je wel nog meer dan anders aan om je oordoppen in te doen.
Luister naar: We Found Love
The Barn, 14u30-15u10

Black Rebel Motorcycle Club
De spannende chemie tussen frontmannen Robert Levon Been en Peter Hayes zou voldoende moeten zijn om je over de streep te halen. Bovendien beschikken ze met Leah Shapiroh (zie ook: The Raveonettes) over een geweldige drumster, en, niet te vergeten, over een formidabel arsenaal aan songs. Dat splinterbommen als ‘Whatever Happened To My Rock ’n Roll (Punk Song)’ en ‘Spread Your Love’ niet tot anthems van een generatie zijn uitgegroeid, heeft die generatie alleen aan zichzelf te danken.
Main Stage, 16u35-17u35
Luister naar: Ain’t No Easy Way

Vrijdag

Gary Clark, Jr
Open je dag eens met een snuifje stevige bluesrock. Klinkt een beetje als een eenmansversie van The Black Keys, maar zijn soulstem en de occasionele blazers bezorgen hem extra cachet. Clark heeft songs, Clark heeft stijl, en wordt wel eens “the future of Texas blues” genoemd. Concludeer daar zelf uit wat je wil.
Luister naar: Bright Lights
The Barn, 13u40-14u25

The Lumineers
Zullen op Werchter ongetwijfeld hun kunstje van in de Botanique evenaren: bewijzen dat ze meer zijn dan een one-hit-wonder. Niet dat ‘Ho Hey’ geen geweldig nummer is, integendeel, maar hun titelloze debuutplaat bevat nog van dat lekkers. Zonder twijfel een aanwinst voor de poppy folkscene, die steeds dichter en dichter bevolkt raakt.
Luister naar: Stubborn Love
The Barn, 17u-18u

Zaterdag

Stereophonics
Krijgen een herkansing voor hun ietwat makke prestatie enkele jaren geleden. Het overlijden van ex-drummer Stuart Cable zal er toen misschien voor wat tussen hebben gezeten. Van de kruisbestuiving tussen Britpop en Americana (voor de duidelijkheid: de heren komen uit Wales) die overduidelijk voelbaar is in klassiekers als ‘Maybe Tomorrow’ en zeker ‘Dakota’ tot de meer gothische poprock van de comebacksingle ‘Indian Summer’: het lijken ons allemaal voldoende argumenten om op z’n minst eens een kijkje te nemen.
Luister naar: Dakota
Main Stage, 15u40, 16u40

Django Django
De twee keer dat ondergetekende hen al aan het werk zag (Pukkelpop en de AB) hebben we ons telkens kostelijk geamuseerd. Niet bepaald avant-garde, eerder Foals in een lightversie, maar de opzwepende freaktronica staat in combinatie met de hilarisch matchende outfits van het viertal ongetwijfeld garant voor een feestje. Oefen alvast op een spraakgebrek om ‘Default’ te kunnen meezingen, of laat je luchtgitaarkwaliteiten spreken voor de funky gitaarlijn van traditioneel hoogtepunt ‘Wor’.
Luister naar: Wor
The Barn, 18u05-19u05

Zondag

Youth Lagoon
Jammer dat het pseudoniem van Trevor Powers op zo’n ontiegelijk vroeg uur geprogrammeerd staat. Youth Lagoon is het prototype van late night music, vooral dankzij de opzwellende melancholie die dit bijzondere eenmansproject omcirkelt. ‘The Year of Hibernation’ uit 2011 blijft een juweeltje waarvan we ons vol ongeduld afvragen of het er ook in zal slagen om jou na drie dagen festivalpret te wekken. Als Bon Iver en The Antlers stiekem een liefdeskind maakten, zou het er waarschijnlijk uitzien (en klinken) zoals deze Youth Lagoon.
Luister naar: 17
KluB C, 13u10-13u50

Band of Horses
Het is een feit dat Band of Horses met hun laatste langspeler ‘Mirage Rock’ niet meer dezelfde snaren weten te raken als bij hun eerste platen (‘Infinite Arms’ en ‘Cease To Begin’). Toch stelt de groep live zelden teleur, en wij kunnen ons niet voorstellen dat liederen met een episch gehalte als ‘The Funeral’ of ‘Is There A Ghost’ niet ver genoeg zouden kunnen dragen op de Werchterweide.
Luister naar: Is There A Ghost
Main Stage, 17u35-18u35

Jake Bugg
Misschien geen verrassende tip, maar toch een die absoluut noodzakelijk is. De Britse wonderkid heeft een geweldige plek in de line-up gekregen. Verwacht je dus aan een bomvolle tent, die Britpopklassiekers in spé als ‘Lightning Bolt’ en ‘Seen It All’ luidkeels meebrult. Bovendien heeft de jongeman in de Botanique al bewezen dat hij ook een fraaie selectie aan covers en B-sides meebrengt voor zijn optredens. Als Bugg in de tussentijd ook nog wat aan zijn podiumuitstraling en bindteksten heeft gewerkt, kan dit niet anders dan een triomftocht van vijftig minuten worden.
Luister naar: Seen It All
KluB C, 21u40-22u30

Tickets, meer info en de volledige line-up vind je via de website van Rock Werchter