Swans (en Michael Gira) voor het eerst officieel gedocumenteerd in de film ‘Where does a body end’, die exclusief gescreend wordt in Brussel

door Jonas Van Laere

Terwijl Michael Gira in stilte aan een zoveelste reïncarnatie van Swans werkt, hoeven de fans voorlopig niet op hun honger te blijven zitten. Op 3 mei gaat namelijk ‘Where does a body end’ in première. Een intiem portret van 35 jaar Swans met als rode draad opperzwaan Michael Gira.

Filmmaker Marco Porsia bracht vijf jaar filmend door in de inner circle van de band. Ten tijde van de opnames van hun laatste albums en de voorbereiding van hun afscheidstour filmde Porsia repetities, schrijfsessies, het tourleven, interviews en meer dan 40 live shows. Dat hij bovendien ook toegang kreeg tot het gehele archief van de band, maakt dat ‘Where does a body end’ wellicht een vrij compleet beeld geeft van hun historiek.

“The film is many things, a musical history, a time-capsule, a tour diary, a concert film, but mostly it’s the story of a life in the arts, frequently difficult, spanning decades without a safety net, creating the work because, Gira says “What else am I going to do?”

As band mate Thor Harris notes, “Michael is not a fearless person, but he is a fearless artist.”

Naast een geschiedkundig verhaal en een blik op de levensloop en visie van Gira, geeft de film tevens een inkijk op de invloed van Swans op de muziekindustrie. Via interviews met journalisten (ook die van Indiestyle zowaar), personen uit de muziekindustrie en vele medemuzikanten (Thurston Moore, Karen O, Jehnny Beth, Blixa Bargeld,…) wordt de impact van de muziek van Swans pas echt duidelijk.

Wie op 3 mei niet kan afzakken naar het IndieLisboa film festival voor de wereldpremière, kan op vrijdag 10 mei terecht in Brussel voor een exclusieve screening in het bijzijn van Marco Porsia. Deze vertoning gaat door in Cinéma Aventure om 20u. Meer info omtrent de documentaire vind je hier.