Toekomstmuziek: Girl Band

door Thomas Konings

Hoewel ze door het artistieke leven gaan als Girl Band, brengen de Ieren achter deze naam muziek die je absoluut niet met meidengroepen in verband kan brengen. Hun nummers zijn namelijk niet bepaald gelikt of radiovriendelijk, al kunnen ze ondanks dat gebrek aan toegankelijkheid wel steeds meer mensen bereiken. De jongens staan overigens niet voor niets binnenkort in de Vooruit onder de noemer Big Next en hebben daarnaast ook een felbegeerd plekje op de Best Kept Secret-affiche gekregen.

Girl Bands verhaal is echter twee jaar geleden al begonnen met een ep ‘France 98’. Die werd niet door veel muzieksites of –blogs opgepikt, hoewel toen al bakken talent van het viertal hun sound afdropen. ‘You’re A Dog’ klonk als het soort garagerock waar je menig concertkelder mee kan plezieren; strak gecontroleerde en lawaaierige gitaren zorgden voor een intens gevoel, de harde uithalen vormden de kers op de taart.

Hoewel het bewijsmateriaal nog maar schaars is, lijkt het kwartet ondertussen een grote stap voorwaarts gezet te hebben. Een cover van Blawans technonummer ‘Why They Hide Bodies Under My Garage?’ deed een eerste keer vermoeden dat de Ieren nog meer in petto hadden. Naast de opmerkelijke nummerkeuze en de daarmee gepaarde, later behouden elektronische invloeden imponeerde de band met een industriële, uitdagende krautrockklank. De zeurderige zang werd afgevoerd en ingewisseld voor nerveuze vocals die beter in het plaatje passen.

Begin dit jaar volgde de finale bevestiging en doorbraak. De groep toonde in ‘Lawman’ immers dat alle puzzelstukjes op hun plaats gevallen zijn. Het nummer bracht de spannende gitaarlijnen samen met het kille mechanische geluid, en vulde dat aan met onnoemelijk verschroeiende uithalen en schreeuwerige zang. Een gouden combinatie, zo bleek. Dat ze geen zes minuten nodig hebben om indruk te maken, liet Girl Band vorige maand zien met ‘The Cha Cha Cha’, een vijfentwintig seconden durend kleinood met de kracht van een espressoshot. En ook hun optredens kregen de afgelopen tijd de ene na de andere positieve review. Op showcasefestivals als The Great Escape en Eurosonic staken de Dublinners er immers steevast bovenuit. Kortom: deze Ieren liggen in de poleposition om je favoriete nieuwe groep van het jaar te worden.

Girl Band speelt dus binnenkort via Democrazy in Gent (Charlatan, 20.06, info & tickets) en komt naar Best Kept Secret in Hilvarenbeek (21.06, info & tickets).

Girl Band Bandcamp