Toekomstmuziek: Tirzah

door Thomas Konings

In onze nieuwe rubriek “toekomstmuziek” willen we jullie regelmatig voorstellen aan nieuw talent dat na enkele geslaagde eerste stappen uit de underground of blogosfeer opborrelt richting oppervlakte. Aftrappen doen we met Tirzah, een Britse zangeres die net haar tweede ep uitgebracht heeft.

Het verhaal van deze muzikante begon in april 2013 wanneer Micachu een Boiler Room-set speelde en een vriendin liet opdraven om een liedje te zingen. Dat bleek Tirzah te zijn en ze maakte indruk op alle aanwezigen met haar aparte stem en verrassende productie. Al gauw volgde het nieuws dat de twee Londense vrouwen ook songmateriaal opgenomen hadden, en werd ‘I’m Not Dancing’ als eerste naar buiten gebracht via het label Greco-Roman dat eerder de carrières van Totally Enormous Extinct Dinosaurs en Disclosure lanceerde.

Dat eerste nummer had met z’n directe en dansbare sound ook daadwerkelijk wat gemeen met songs van de gebroeders Howard. Toch waren er ook belangrijke verschillen die op de gelijknamige ep verder uitgediept werden. Vooreerst is de artieste haar muziek heel wat experimenteler dan die van haar labelgenoten. De producties en bedwelmde vocals gaan vaak richting de moeilijkere hypnagogic pop van Maria Minerva of Inga Copeland. Voorts klinkt het vier nummers tellende plaatje rauw alsook ongepolijst en dus niet meteen als de makkelijk verteerbare radiosound van het houseduo.

Ook op de pas uitgebrachte, tweede ep ‘No Romance’ horen we datzelfde vernieuwende futurepopgeluid. De muzikante haar uitgesproken stemgeluid blijft op allerlei ongrijpbare manieren over Levi’s eigenzinnige sonische geweld kronkelen en de songstructuren zijn al even onvoorspelbaar als op zijn voorganger. Het titelnummer is een goede opportuniteit om kennis te maken met de Britse. Ze zingt over een repetitief, verzwakt trapritme en weet dankzij haar juist afgestelde zang te hypnotiseren. Het daaropvolgende ‘Style’ is eveneens bijzonder met z’n contrast tussen een hyperactieve sound en onderkoelde zang.

Tirzah maakt niet de meest gemakkelijke muziek, maar is zeker het ontdekken waard. Stream hieronder het doorbraaknummer ‘I’m Not Dancing’ en haar laatste ep ‘No Romance’.