Trefpunt geeft een eigen draai aan Lokale Helden van Poppunt, vrijdag rond Sint-Jacobs

door Gilles Dierickx

Komende vrijdag staat heel muzikaal Vlaanderen en Brussel in het teken van plaatselijk talent. Dan organiseert Poppunt Lokale Helden in 190 gemeenten – zo spelen er in totaal een duizendtal (!) opkomende artiesten tussen de Oostkantons en de Westhoek. Het Gentse Trefpunt nam die basis netjes over, maar deed er iets eigenzinnigs mee. Op en rond Sint-Jacobs schotelt de muziekclub je het standaard handvol groepen voor, maar gaat tegelijk net iets verder: aan de showcases wordt namelijk een wedstrijd gekoppeld, die dé nieuwe Gentse Held zal aanwijzen.

En die titel verdien je pas als kan goochelen met de stedelijke muziektraditie: naast het eigen oeuvre brengt de band immers een cover van een Gentse klassieker. Soulwax, Gorki of Raketkanon tot zelfs Walter De Buck: alles kan, als ’t maar in een origineel jasje wordt gestoken – een beetje zoals Charlotte Adigéry hieronder 2Belgen onder handen neemt.

Het zijn Brent Beukelaer, Crooked Steps, Soultry en Martha die vrijdag de degens kruisen onder de Sint-Jacobskerk, en dat in vier verschillende cafés. De tour helemaal doen lijkt nu al vanzelfsprekend, want na een consumptie aan elke bar krijg je gratis toegang tot het optreden van onze favoriete shamanhoppers Rumours, achteraf in Trefpunt – waarna vlotjes de beentjes kunnen worden losgeschud bij het dj-setje van uw favoriete muziekblog (ja, wij.)

De showcases van Gentse Helden vinden plaats in Afsnis, L’Enfant Terrible, The Cover en Trefpunt Café.