Ultravox – Brilliant: nieuw album nu uit, binnenkort live in België en Nederland

door Bart Somers

Goed nieuws, want TRIX uit Antwerpen laat weten dat ze ginds dit najaar een legendarische groep te gast hebben. De synthpopband Ultravox wordt in 1974 opgericht door zanger John Foxx, toen nog onder de naam Tiger Lily. In 1976 wordt de naam gewijzigd in Ultravox en de op punkleest geschoeide elektronische muziek blijkt exact datgene te zijn waar velen op zitten te wachten.

Nadat begin jaren ’80 John Foxx als zanger vervangen wordt door Midge Ure, scoren de heren een waanzinnige nummer één-hit met ‘Vienna’, om dat niet veel later nog eens lichtjes over te doen met het nummer ‘Dancing With Tears In My Eyes’. In 1987 houdt de band het echter – dankzij de overbekende muzikale meningsverschillen – voor bekeken.

In 1993 begint de groep – in een nieuwe bezetting – aan een kort en niet zo succesvol tweede leven. Kort, want slechts drie jaar later verdwijnen ze weer van het toneel. Sinds 2008 is Ultravox echter opnieuw in de succesvolste bezetting (met zanger Midge Ure) bij elkaar en de sindsdien opgestarte ‘Reunion Tour’ loopt wel op wieltjes. Het bracht hen onder meer in augustus 2009 tot op het podium van de Lokerse Feesten. Dat de heren het ondertussen terug goed met elkaar kunnen vinden, bewijzen ze door op 28 mei hun eerste nieuwe album sinds 28 (!) jaar uit te brengen: ‘Brilliant’.

Ultravox live zien kan dit najaar in Antwerpen (TRIX, 11.10, info & tickets) en Tilburg (013, 12.10, info & tickets).

Ultravox website