Van Dyke Parks – live in Nederland en België in juni, albums krijgen re-release

door Bart Somers

Bella Union/Cooperative Music komt medio juni met heruitgaven van drie alom gewaardeerde en visionaire albums van een van de invloedrijkste muzikanten uit de 20ste eeuw, Van Dyke Parks. Als je Van Dyke Parks niet kent, is dit een uitgelezen kans om kennis te maken met zijn unieke, eclectische en muzikaal uitdagende landschappen.

Van Dyke Parks is het meest bekend als tekstschrijver van het legendarisch geworden Beach Boys-album ‘Smile’ en, meer recent, als arrangeur die het Joanna Newsom album ‘Ys’ mede vormgaf. Maar de ware rijkdom van de talenten van Parks zijn te vinden op zijn eerste drie soloalbums, ‘Song Cycle’ (1968), ‘Discover America’ (1972) en ‘Clang Of The Yankee Reaper’ (1975). Het waren deze albums die het Americana-genre definieerde. Lang voordat de term überhaupt was uitgevonden. Een uitgesponnen vorm van Americana welteverstaan, die niet alleen lag geworteld in de naoorlogse folk- en countrymuziek, maar waarin vele genres doorklonken waaronder ragtime, vaudeville, jazz, bluegrass, psychedelia, klassiek en calypso. Een vorm samengehouden door een singer-songwriter die componeert in de lijn van geestverwanten als Randy Newman, Harry Nilsson en Brian Wilson.

Van Dyke Parks werd in 1943 in Mississippi geboren en was als kind al buitengewoon. Een muzikaal wonder die zou uitgroeien tot sessiemuzikant, componist, producer, arrangeur, tekstschrijver en zanger. Zijn eigen muziek is zo cineastisch en fantasievol als je je maar kunt voorstellen. Op het surrealistische af. ‘Song Cycle’ was een minder conventioneel popalbum dan bijvoorbeeld ‘Smile’; als een barokke psychotische droom gefilterd door Disney en music hall. ‘Discover America’ was een compleet ander werk, waarvoor het gros van de nummers werd geschreven door naoorlogse Calypso muzikanten uit Trinidad & Tobago. Op ‘Clang Of The Yankee Reaper’ ging hij verder met het verweven van het New Orleans-geluid, klassiek en pop met Calypso en Caribische ritmes. Sinds deze drie heeft Van Dyke Parks nog meer albums gemaakt. Plus soundtracks, kinderboeken en arrangementen voor mensen als Bruce Springsteen, Bonnie Raitt en Rufus Wainwright, maar de echte juwelen uit de schatkamer van Van Dyke Parks zijn en blijven deze drie werken. Stukken muziekgeschiedenis met een tijdloos karakter.

Van Dyke Parks geeft op vrijdag 15 juni een concert in Lantaren/Venster te Rotterdam (info & tickets) en op zaterdag 16 juni in 4AD te Diksmuide (info & tickets).

Van Dyke Parks website

Albums verdeeld door V2