vi.be media: Indiestyle.be over Yamantau

door Bart Somers

Voortdurend surfen toonaangevende journalisten rond op vi.be op zoek naar nieuw talent. Minstens één keer per maand bespreken ze hun favoriete vi.be van het moment. Uiteraard delen de redacteurs van Indiestyle hun ontdekkingen met jullie. Je vindt ze ook, samen met de uitverkorenen van de andere magazines, terug op de site van Poppunt. Deze maand stellen we je Yamantau voor.

Nu Humo’s Rock Rally 2014 van start is gegaan, besteedt Indiestyle veel aandacht aan deze muziekwedstrijd. Een van de deelnemers die ons al zowel live als online konden bekoren is Yamantau. In onze voorbeschouwing op de preselectie in Maldegem waren we al vol lof, getuige deze woorden: “Over zichzelf zeggen de leden van Yamantau dat ze meer zijn dan een gewone postrockband. ‘Slow Kills’ bewijst al onmiddellijk dat ze niet liegen. De opbouw verloopt wat sneller dan de clichés van het genre suggereren, en de sound klinkt tegelijkertijd voller en meer psychedelisch. Ook de andere songs laten zich kenmerken door een originele aanpak, een sterke ritmesectie, hier en daar zang die zich in je geheugen nestelt, wat ons woorden als beloftevol en potentieel doet gebruiken.”

In Maldegem waren we ook van de partij om deze groep en de andere deelnemers live te zien. Yamantau moest als laatste het podium op, en blies ons van onze sokken. Dit schreven we achteraf: “Soms zorgt de loting ervoor dat de laatste groep echt op een headliner lijkt, en dat was gisteren ontegensprekelijk het geval. Yamantau uit Lokeren ontlokte ons al hele mooie woorden in onze preview, en slaagde er in Maldegem toch nog in om die verwachtingen te overtreffen. Vol overtuiging ging deze afsluiter de psychedelische tour op met muziek die zich enkel laat beschrijven als een eigen geluid. We hoorden invloeden uit prog, postrock, new wave en postpunk, en vooral een band die variatie, diepgang en experiment feilloos weet te koppelen aan melodie, toegankelijkheid en dansbaarheid. Zien we daar al een finale wenken?”

We houden Yamantau in de gaten, en we raden je aan om hetzelfde te doen. De groep bracht deze week overigens ook een eerste ep uit, we hopen dat er nog veel mooie releases mogen volgen.

Yamantau op vi.be

Wil jij onze volgende vi.be media zijn? Klik hier, schrijf je in, en wie weet?