Waarom ‘Dear Tommy’ van Chromatics er nog altijd niet is

door Joppe Peeters

In December 2014 kondigde Chromatics al het album ‘Dear Tommy’ aan. Het zou de opvolger van ‘Kill for love’ uit 2012 worden, maar de release ervan bleef uit. Er werden al enkele nummers uit gelost, die ondertussen van het internet zijn verdwenen. Het laatste wat we van ‘Dear Tommy’ zagen, waren enkele kapotgeslagen exemplaren van de langverwachte plaat naast een foto van Laura Palmer, toen de band bevestigde dat ook zij hun opwachting zullen maken in de nieuwe ‘Twin peaks’.

Met een hele reeks tweets schept Alexis Rivera, manager van Chromatics-frontman Johnny Jewel, duidelijkheid. Volgens Rivera had Johnny Jewel twee jaar geleden een bijna-doodervaring op kerstdag, in Hawaï. Over die ervaring kon de manager overigens nog niet veel meer kwijt. Toen Jewel terug thuis kwam, vernietigde hij de 15000 cd’s en 10000 lp’s van ‘Dear Tommy’ die al geperst waren, in het pakhuis van zijn label ‘Italians Do It Better’. Dat verklaart de platenscherven op de ‘Twin peaks’-foto (zie onderstaande tweet).

Blijkbaar had Jewel al iets soortgelijks uitgestoken bij ‘Kill for love’, dat normaal al in 2010 zou verschijnen. Daarna heeft hij tien verschillende versies van dat album gemaakt. De nummers die uiteindelijk effectief op het album verschenen, kwamen uit al die versies. Voor ‘Dear Tommy’, dat er volgens de manager bijna aankomt, haalde Jewel hetzelfde trucje uit: de songtitels, tracklist en teksten zijn evenwel nog hetzelfde gebleven als op de eerste versie uit 2014. “Nothing’s changed except it’s better”, besluit Rivera. Toch is er nog geen specifieke releasedatum bekendgemaakt.

Hier kan je het hele verhaal op twitter lezen.