Young Fathers maken nieuw nummer ‘Only God knows’ voor Trainspotting 2

door Geerhard Verbeelen

‘Trainspotting’, de absolute cult-klassieker, krijgt zijn langverwachte vervolg en niemand minder dan Young Fathers zorgen mee voor de soundtrack. De link tussen de film en de band is evident: het verhaal speelt zich af in Schotland, het geboorteland van de bandleden.

De Schotten zijn met maar liefst zes nummers te horen in de film van Danny Boyle. Hiermee nemen ze een groot deel van de soundtrack voor hun rekening. De regisseur noemt ‘Only God knows’ de hartslag van zijn nieuwste werk. Ter vergelijking: ‘Born slippy’ van Underworld kreeg deze titel in de originele versie. Qua cultstatus kan dat in ieder geval tellen.

De maffe combinatie van punk en gospel die we in ‘Only God knows’ te horen past perfect binnen het dystopische wereld die we waarschijnlijk gaan voorgeschoteld krijgen in de vervolgfilm. De toevoeging van het Leith Congregational Choir dient als tegengewicht voor de agressieve toon van de band en zorgt bovendien voor een verheven gevoel. Door de constante herhaling van het refrein is de drugsgerelateerde connotatie nooit ver weg.

Trainspotting 2 komt uit op 27 januari, beluister hieronder ‘Only God knows’.