Lijstjestijd: 2014 voor Nordmann

door Jens Van Lathem

Nordmann

2014 was een goed jaar voor de jazzers van Nordmann, met een tweede plek op Humo’s Rock Rally en een enthousiast ontvangen debuut-ep. Hieronder lees je wie volgens hen ook een boerenjaar kende.

Black Flower – Abyssinian Afterlife

Dansbare ethiogroove waarbij je niet kan blijven stilstaan of -zitten! De band rond blazer Nathan Daems bestaat verder uit Jon Birdsong (tp), Wouter Haest (toetsen), Filip Vandebril (bs) en Simon Segers (ds).

Dans Dans – 3 

Het derde album van deze Antwerpse band met Bert Dockx op gitaar, Fred Lyenn op bas en Steven Cassiers op drums. Live komt dit drietal pas echt volledig tot zijn recht, vandaar dat dit album “live” werd opgenomen in de studio. Een absolute topgroep!

Manngold – Manngold De Cobre

Uit een samenwerking tussen Rodrigo Fuentealba (Fifty Foot Combo, Gabriel Rios) en Peter Vermeersch (Flat Earth Society) ontstond Manngold De Cobre. De Gentse supergroep Manngold (twee gitaren, bas en twee drummers!) werd voor dit album aangevuld met een achtkoppige blazerssectie.

Mehliana – Taming The Dragon

Brad Mehldau en Mark Giuliana maakten reeds verschillende jazzplaten, waarbij ze in het Brad Mehldau Trio vergezeld werden door Larry Grenadier op contrabas. Voor dit project werkten ze in duo en gebruikten vooral elektronische instrumenten: Fender Rhodes, synths en effecten aangevuld met drums. Een absolute aanrader.

Aphex Twin – Syro

Er is maar één Aphex Twin en dat is de Brit Richard D. James! Na dertien jaar verscheen (eindelijk) een nieuw album van Aphex Twin. Voor alle liefhebbers van elektronische en experimentele muziek: een must in uw platenkast.

Medeski, Scofield, Martin & Wood – Juice

Het tweede album van het übergroove trio uit NY – Medeski, Martin & Wood – met gitarist John Scofield. Wie hun ooit live aan het werk zag, zal dit album zeker kunnen smaken.

Jack White – Lazaretto

De tweede studioplaat van Jack White. Verder heeft hij machtige bands zoals The Dead Weather, The Raconteurs en The White Stripes uit de grond gestampt. Hij is een hedendaags muzikant die teruggrijpt naar de roots van blues en gospel om ze op zijn beurt in een nieuw jasje te steken. Een jasje met een sound van “ik ga je gaan hebben in je …”

Thom Yorke – Tomorrow’s Modern Boxes

Hij blijft een held! Zijn laatste is misschien geen meesterwerk, het blijft toch fijn om nieuw werk van hem te horen. Zijn voorlaatste wapenfeit Atoms For Peace – Amok was trouwens een geweldig album! Het is niet gemakkelijk om altijd fantastische platen te maken als je al een paar wonderen op de wereld hebt gebracht.

James Farm – City Folk

Tweede album van dit jazzkwartet met topmuzikanten Joshua Redman (sx), Aaron Parks (pn), Matt Penham (cb) en Erik Harland (ds).

Mark Turner Quartet – Lathe Of Heaven

Mark Turner is één van de meest inspirerende saxofonisten van deze tijd en heeft een heel herkenbare stijl en klank. Op dit album laat hij zich vergezellen door trompettist Avishai Cohen, bassist Joe Martin en drummer Marcus Gilmore.

Nordmann Facebook