Lijstjestijd: 2014 voor Stef Claes (Skyline Reviews)

door Jens Van Lathem

Copeland

Stef Claes is een confrater van Skyline Reviews. We vroegen hem naar zijn tien favoriete platen.

1. Grouper – Ruins

Intimiteit tot een heel nieuw niveau getild. Liz Harris maakt al jaren vederlichte platen met een zware thematiek, en heeft met ‘Ruins’ de status ‘groot in iets kleins’ volledig te pakken.

2. Swans – To Be Kind

Wat moet men hier nog over zeggen? Visceraal, walgelijk en tegelijk prachtig. De orde van Gira heeft met ‘To Be Kind’ een meesterwerk afgeleverd, dat na ‘The Seer’ al het tweede in evenveel jaren is.

3. Grumbling Fur – Prenaturals

Na het ongelooflijke ‘Glynnaestra’ van vorig jaar slaagt het duo er wéér in een absolute kraker af te leveren. Denk Depeche Mode in een nieuwe, strakke jas. Bovenal zijn het de fantastische 80’s-popstructuren die de burger blij maken.

4. Einstürzende Neubaten – Lament 

Op een gepaste manier geschiedenis met muziek herdenken is niet velen gegeven, maar na PJ Harvey in 2011 is dit het tweede grootse werk in een lustrum met de voeten diep in de oorlogsmodder.

5. The Bug – Angels & Devils

Zelden was enkel album zo dubbel gekleurd. De eerste helft is intrigerend en mooi, de tweede angstaanjagend direct. Magnum opus voor The Bug.

6. Sun Kil Moon – Benji

Dé singer songwriter van het jaar is Kozelek zeker, daar heeft hij geen controverse voor nodig. Met ‘Benji’ als goudeerlijk epos onder de arm, wandelt hij de kamer van de groten binnen.

7. Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra – Fuck Off, Get Free, We pour light on everything

Efrim Menuck. Sophie Trudeau. Enzovoort. Dan weet u waarschijnlijk al genoeg. TSMZMO is alles wat Godspeed open laat aan ruimte.

8. Gazelle Twin – Unflesh

Industriële beats klonken zelden zo urgent als op het verschrikkelijk ijzige ‘Unflesh’. ‘Anti Body’ zou wel eens de track van het jaar kunnen zijn.

9. Copeland – Because You’re Worth It (foto)

Of het nu met Hype Williams, Dean Blunt of Dean Blunt is; altijd bracht Copeland meer dan fijne experimentele muziek uit. Nu bewijst ze dat ze zonder zeker evenveel waard is. De laatste minuut van de openingstrack is kicken.

10. Aphex Twin – Syro

Ja, waarom ook niet.

Skyline Reviews