A Winged Victory for the Sullen – Atomos: een wereld van melancholie

door Filip Tyskens

De weergoden konden geen beter moment kiezen om de herfst te laten beginnen dan rond de release van de nieuwe A Winged Victory for the Sullen. Adam Wiltzie van ambient-favoriet Stars of the Lid en pianist Dustin O’Halloran staken hun creatieve koppen opnieuw bij elkaar om de muziek bij een dansvoorstelling van Wayne McGregor te maken. Zo verblijden ze ons (en de Duyster-redactie, hebben wij zo’n voorgevoel) met ‘Atomos’, het op band gepleurde resultaat van deze samenwerking. Wij hoorden een hedendaagse symfonie die het beste van ambient, drones, electronica en klassieke muziek in één geheel combineert.

Voor de gemakkelijkheid hebben de heren hun werkstuk in hoofdstukken verdeeld en als om de mysterieuze toon van de muziek kracht bij te zetten ontbreekt deel vier, maar ‘Atomos’ moet eigenlijk in zijn totaliteit beluisterd worden. Dit is geen plaat die je eventjes opzet, je moet je overgeven om een uur lang te verblijven in de wereld die het duo creëert. Deze schepping is er trouwens één van opperste melancholie, waarin iedere nieuwe melodie de luisteraar met de neus op de feiten drukt: er is genoeg om voor te hopen, maar we zijn er tot op heden nog altijd naar op zoek.

Er kan dan ook veel gezegd worden over de ‘ideale’ omstandigheden om naar AWVFTS te luisteren, zoals in bed of tijdens nachtelijke stadswandelingen. De muziek is echter zodanig filmisch dat ze voor iedereen eigen beelden kan oproepen. Deze groep doet als het ware een beroep op de creativiteit en de leefwereld van hun luisteraars. Zoals eerder aangehaald moet je deze wisselwerking durven aangaan, en voor sommigen zal ‘Atomos’ één oeverloos nummer zijn dat kant noch wal raakt. Ondertussen zou je echter moeten weten of je iemand bent die graag meedobbert.

In dat geval ben je bij deze Amerikanen aan het juiste adres. Voor deze plaat trokken ze naar Duitsland, IJsland (hoe kan dat ook anders) en ons eigen Brussel, op zoek naar de perfecte locaties om hun weids uitwaaierende composities op te nemen. Dat vakmanschap klinkt natuurlijk ook door in de muziek. Iedere noot komt exact op het juiste moment, de subtiele elektronica werkt perfect en het gaat een uur lang op geen enkel moment vervelen. Uitschieters kunnen we logischerwijs niet aanduiden, maar de subtiele opbouw in deel vijf vormt een heerlijk hoogtepuntje.

A Winged Victory for the Sullen baadt in een waas van de tristesse waar we allemaal op een bepaald moment mee geconfronteerd worden, en ze slagen erin om daaruit 62 minuten onversneden schoonheid te puren. Wij hopen dat de nazomer bij het verschijnen van dit stuk niet is teruggekeerd, want we willen ons graag onbeschaamd wentelen in het prachtige ‘Atomos’.

A Winged Victory for the Sullen live aan het werk zien kan in Antwerpen (25.10, Roma, info & tickets), Brugge (21.11, Cactus, info & tickets) en Utrecht (22.11, Le Guess Who, info & tickets).

Website A Winged Victory for the Sullen

Album verdeeld door Erased Tapes