Absynthe Minded – As It Ever Was: een nieuwe frisse wind

door Indiestyle

Dat Absynthe Minded geen introductie meer nodig heeft is meer dan duidelijk. ‘Envoi’ en ‘My Heroics, Part One’ veroverden inmiddels de wereld en nestelden zich in onze oren. Tegenvallen doen ze nog lang niet, zeker nu album nummer vijf ‘As it Ever Was’ klaarstaat om onze stoutste verwachtingen te vervullen. Ondertussen zijn de heren in het Belgische oord der heerlijke muziekgoden een genre op zich geworden. Adam Samuels, rechterhand van gitaarheld Daniel Lanois, producete de nieuwe plaat. Pas op, enige bijwerkingen van absint zijn hallucinaties, laat het smaken.

Aftrapper van het album is ‘Space’. Wie deze rakker nog niet heeft gehoord moet zich de afgelopen weken in het hol van Pluto hebben bevonden. Sterke punten zijn een piano intro die blijft hangen na hem een keer gehoord te hebben en als afsluiter dat heerlijke vioolwerk van Renaud Ghilbert. De opvolger van ‘Envoi’ en ‘My Heroics, Part One’ doet een beetje zweven: “I wanna go to a white isle, I wanna sit in the sunshine”.

De eerste helft van de plaat doet niet meteen verbazen maar geniet pas volle appreciatie nadat je meerdere keren hebt geluisterd. ‘Little Rascal’ daarentegen verovert je hart al na het beluisteren van de intro. De song werd oorspronkelijk gemaakt als soundtrack voor de film ‘Turquaze’. Absynthe Minded, beïnvloed door Turkse, zuiderse klanken, creëerde een little Rascal die zachtjes in je oor komt fluisteren: “It’s a lovely little game that we’re playing”. Heerlijk.

Het volgende toppunt bereiken we bij ‘You Will Be Mine’, met een geluid dat we niet gewend zijn van hun: minder folk en al iets meer indie dan anders. “Mama didn’t raise no fool”, dat is zeker. Ook ‘Crosses’ is een verrukkelijke nieuwkomer, Absynthe Minded op zijn best, zoals we ze kennen: jazzy, folk en verdomd passioneel. De Gentenaren weten hoe te flirten met je oren. ‘Get around’, eentje dat opvrolijkt, sluit af. ’t Is als dansen met een knappe zigeunermuzikant op een zomeravond in een tuin vol met gekleurde lampionnen. “Music like the beat of our hearts”.

Je mag jezelf vragen gaan stellen als je na deze best wel nieuwe, frisse wind nog steeds niet bent bezweken voor Bert Ostyns charmes. ‘As It Ever Was’ is het zonnestraaltje dat deze lente ons nog verschuldigd is.

Absynthe Minded live zien kan binnenkort onder meer op volgende datums en plaatsen:
18.05 Brussel, Les Nuits Botanique – info & tickets
24.05 Gent, Vooruit via Democrazy – info & tickets
07.07 Luik, Les Ardentes – info & tickets
08.07 Brugge, Cactusfestival – info & tickets
04.08 Leuven, M-idzomer – info & tickets
25.08 Oudenaarde, Feest in het Park – info & tickets

Check de website van Absynthe Minded voor een overzicht van alle geplande concerten.

Album verdeeld door PIAS