Absynthe Minded – Fill Me Up: ware triomftocht

door Vincent Coomans

Absynthe Minded behoeft eigenlijk geen introductietekstje meer. Jaar na jaar reeg de band rond Vichtenaar Bert Ostyn de ene hit aan de andere. Na vier platen (de vele EP’s buiten beschouwing gelaten) en de aankondiging van een unplugged tour, zien de muzikanten van Absynthe Minded hun kans schoon om met een ware best-of uit te pakken. Opmerkelijk is dit voor een band die net op het hoogtepunt van zijn carrière zit en vermoedelijk nog een hele tijd te gaan heeft.

Interessant gegeven is dat Absynthe Minded de debuutplaat ‘Acquired Taste’ niet verloochent. En eerlijk, het was lang geleden dat we nog eens zo genoten van songs als ‘Acquired Taste’, ‘People Of The Pavement’, ‘It Could Be’ en ‘I am a Fan’, die normaliter diep in de cd-kast verscholen blijven. Tussen al dat geweld valt er één ding op: Absynthe Minded heeft altijd al heerlijke nummers gemaakt. Of die nu uit de eerste, de tweede, de derde of de vierde plaat kwamen, telkens weer is de muziek perfect afgelijnd, is de zang van Bert Ostyn onfeilbaar en zijn de arrangementen baanbrekend. Al valt het op dat Absynthe Minded doorheen de jaren vooral klevers is beginnen schrijven. Wereldhit ‘Envoi’ valt ook op deze plaat meteen op. Dat geldt tevens voor ‘Moodswing Baby’ en ‘Plane Song’ (schreef Ostyn ooit betere hits?). Doe daar nog ‘My Heroics Part One’, ‘I Like it When You’re Sad’ en ‘Substitute’ uit onze persoonlijke favoriet ‘New Day’ bij en je beseft wel dat Absynthe Minded er met ‘Fill Me Up’ een ware triomftocht van maakt. Dat een song als ‘Pretty Horny Flow’ nu pas op de markt komt, is een doodzonde en tevens één van Ostyns best bewaarde geheimen.

Als je alle nummers van Absynthe Minded aan een stuk beluisterd, valt pas op hoe getalenteerd Ostyn en de zijnen wel zijn. Geen franjes, gewoon goeie poprockmuziek met een randje. En laat het net dat randje zijn dat zoveel ravage aanricht. ‘Fill Me Up’ is er eentje voor wie Absynthe Minded nog moet ontdekken (voor zover die er nog zijn) maar ook voor de echte collectors. Het is tevens een bevestiging dat Absynthe Minded in korte tijd uitgegroeid is tot één van onze meest boeiende exportproducten.

Absynthe Minded speelt binnenkort unplugged in de AB, Vooruit en een pak andere zalen. Check de website van de band voor een volledig overzicht van alle data en plaatsen.

Album verdeeld door Pias