Adele – Live At The Royal Albert Hall: universele schoonheid, live nog knapper

door Bart Somers

De man die Adele ooit een platencontract aanbood, kent zijn vak beter dan de (vroegere?) beheerders van pakweg Fortis of Dexia. Bestaan er nog Europeanen die deze koningin van de pop anno 2011 niet kennen?

Best grappig dat wij de zangeres een paar jaar geleden op het spoor kwamen via de Britse indie charts. Sindsdien is ze er niet meer uit verdwenen, en blijft ze week na week ook in de reguliere hitlijsten zowat alle andere releases de loef afsteken. Dat kan je alleen maar als je een universeel mooi snoetje, een superkont of een berg talent en razend knappe songs hebt. In het geval van Adele zullen vooral de laatste twee de doorslag geven. Door het enorme succes dat de Britse momenteel wereldwijd te beurt valt, zou je bijna vergeten dat ze vier jaar geleden nog een grote onbekende was.

Het publiek in de Royal Albert Hall wordt dan ook al gek van bij de allereerste tonen van ‘Hometown Glory’ en een zichtbaar geĆ«motioneerde zangeres zet een triomftocht in die niet zal luwen tot de allerlaatste seconde van de dvd. Wie zich op basis van de erg ingetogen songs aan een schuchtere frontvrouw had verwacht komt bedrogen uit. Met enkel een pianobegeleiding of met full band en symfonisch orkest, babbelwijf Adele geeft zich volledig tijdens en tussen de songs, en toont zich een uitmuntend entertainster. Prachtige close-ups van zowel de zangeres als van mensen in het publiek geven je vaak het gevoel dat je in je eigen living naar een huiskamerconcert zit te kijken.

De eigen songs van Adele blijven stuk voor stuk ook live overeind, en behagen in de meeste gevallen nog meer dan in de studioversies. Door klassesongs als ‘Lovesong’ van The Cure en ‘Make You Feel My Love’ van Bob Dylan in een erg overtuigende eigen versie te brengen, bewijst de Britse wereldster dat ze van vele markten thuis is. Adele zou met haar stem en haar talent perfect op safe kunnen spelen en de Whitney Houston uithangen. Ze kiest echter voor kwaliteit in plaats van gladheid, wat we enorm toejuichen.

Doordat ‘Live at the Royal Albert Hall’ te koop is als een cd/dvd-combinatie, kun je op verschillende manieren en op zowat alle mogelijke plaatsen genieten van deze prachtige opname. Gelukkig maar, want Adele liet weten dat nieuw werk nog niet meteen voor morgen zal zijn. Wat ook niet onverstandig is, beter is nog altijd belangrijker dan meer.

Adele website

Cd/dvd verdeeld door Beggars